Ποιος ήταν ο ένοπλος πίσω από τη δραματική ομηρία στο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας με βαρύ ποινικό μητρώο ήταν ο δράστης της ομηρίας στην καφετέρια Lindt στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.Ο 50χρονος μουσουλμάνος Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος αυτοπροσδιοριζότνα ως «ιεροκήρυκας», ήταν γνωστός στην αστυνομία καθώς αντιμετώπιζε σειρά κατηγοριών για βίαιες επιθέσεις.

  • Νεκροί δύο όμηροι και ο δράστης στον εφιάλτη του Σίδνεϊ

Ο Μονίς είχε στείλει επίσης προσβλητικές επιστολές στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό μεταξύ του 2007 και του 2009. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν «ριζοσπάστης ισλαμιστής», κατά τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Όπως έγινε γνωστό, ένα εκ των αιτημάτων του τις δραματικές ώρες της ομηρίας ήταν να του φέρουν στο καφέ τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους (IS) που έχει καταλάβει μέσω εκστρατείας τρόμου και φρίκης εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο δράστης υποχρέωσε τους ομήρους να κρατήσουν μία μαύρη σημαία με τη μουσουλμανική διακήρυξη πίστης μπροστά από παράθυρο του καφέ ώστε να είναι ορατή από έξω: «There is no God but Allah» («Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ») και «Mohammed is the messenger of God» («Ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του») έγραφε η μαύρη σημαία, η οποία δεν ήταν ίδια με αυτή που κρατούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα κίνητρά του παρόλα αυτά παραμένουν ασαφή.

Εκτιμάται πάντως ότι έδρασε μόνος και η ομηρία δεν φαίνεται να εντάσσεται σε ευρύτερο τρομοκρατικό σχέδιο, αν και επισήμως καμία εκδοχή δεν έχει αποκλειστεί.

Σε δικτυακό τόπο, η λειτουργία του οποίου έχει πλέον ανασταλεί, ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως σιίτη μουσουλμάνο που ασπάστηκε το σουνιτικό Ισλάμ.

Ο 50χρονος αναφερόταν στον εαυτό του ως «ιεροκήρυκα και ειρηνικό ακτιβιστή».

Το 2001 είχε πει στο ABC News ότι εγκατέλειψε το Ιράν, έχοντας έρθει σε αντίθεση με το ιρανικό καθεστώς που σύμφωνα με τον ίδιο είχε θέσει τη σύζυγο και τα παιδιά του σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Μπορώ να πω ότι είναι όμηροι» είχε πει τότε.

Η ομηρία ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα (00:45 ώρα Ελλάδας) σε κεντρικότατο σημείο του Σίδνεϊ. Έληξε σχεδόν 17 ώρες μετά με έφοδο αυστραλών κομάντο στο κτίριο.

 φωτογραφίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.
Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Newsroom ΔΟΛ