Αυστραλιανή έρευνα: H αγαμία των ιερωμένων αίτιο των σεξουαλικών βιασμών ανηλίκων
Ο όρκος της αγαμίας ενδέχεται να έχει συμβάλει, κατά ένα μέρος, στον σεξουαλικό βιασμό παιδιών από καθολικούς ιερείς, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας από τους ηγέτες της Εκκλησίας.
Για πρώτη φορά κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας δηλώνουν ότι «η υποχρεωτική αγαμία» ενδέχεται να είχε ως αποτέλεσμα το βιασμό χιλιάδων παιδιών και ότι οι ιερείς θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική ψυχοσεξουαλική παιδεία».
Στην ίδια μελέτη ασκείται κριτική κατά της Εκκλησίας, με στόχο -όπως υποστηρίζεται- την «υπεροχή έναντι των άλλων», γίνεται δε έκκληση για «περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά το ρόλο του Βατικανού και τη συμμετοχή του στον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησιαστικές Αρχές της Αυστραλίας ανταποκρίνονται στις κατηγορίες βιασμών».
Είναι γεγονός ότι με τη δημόσια παραδοχή του πιθανού ρόλου της αγαμίας σ’ αυτήν την υπόθεση, η εν λόγω μελέτη, θέτει ένα διεθνές προηγούμενο και έρχεται σε έντονη αντίθεση με πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, όπου υποστηρίζεται ότι δεν θα έπρεπε η αγαμία να φέρεται ως αιτία της επιδημίας των βιασμών.
Στην Αυστραλία η εν λόγω μελέτη, εκδόθηκε από το Αυστραλιανό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Θεραπείας, στην αναθεωρητική επιτροπή του οποίου συμμετέχουν οι επίσκοποι Μελβούρνης, Βρισβάνης, Πέρθης, Καμπέρας και Αδελαΐδας.
ΕΝΤΙΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Ο Francis Sullivan, γενικός διευθυντής του Αυστραλιανού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δήλωσε επιβάλλεται στην Εκκλησία να εξετάσει τώρα «πώς άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιλέξει να μείνουν άγαμοι, μπορούν να μείνουν ψυχολογικά υγιείς και να μην αρχίσουν να φέρονται με τρόπο που απορρέει από μια λανθασμένη αίσθηση για τον ίδιο τον εαυτό τους. Οφείλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα αν η αγαμία είναι μία επιπλέον αφόρητη πίεση για μερικούς. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο θεσμός της αγαμίας θα πρέπει να καταργηθεί -ας μην ανατρέψουμε θεμελιώδεις κανόνες της Εκκλησίας- αλλά να δούμε τα πράγματα με καθαρότητα. Δεν γίνεται δηλαδή να έχεις μια ανοιχτή και έντιμη συζήτηση για το μέλλον χωρίς να έχεις μια ανοιχτή και έντιμη συζήτηση για το θέμα της αγαμίας. Οφείλουμε να θέσουμε το θέμα αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων».
Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ατόμων εκτός και εντός Εκκλησίας είχε συνδέσει στο παρελθόν το πρόβλημα των βιασμών με τον όρκο αγαμίας των κληρικών, τώρα είναι η πρώτη φορά, στην εν λόγω έρευνα, που ηγετικά στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας προβαίνουν σε δημόσια δήλωση για το θέμα αυτό.
Με τις δηλώσεις τους, είναι φανερό ότι προβαίνουν σ’ έναν εμφανή διαχωρισμό από τα πορίσματα της πενταετούς έρευνας με την επωνυμία «Τα Αίτια και το Περιεχόμενο Σεξουαλικής Βίας Ανηλίκων από Καθολικούς Ιερείς στις ΗΠΑ 1950-2010», η οποία παρουσιάστηκε στη Σύσκεψη Καθολικών Επισκόπων ΗΠΑ το 2011.
«Δεν διευκρινίζεται το αίτιο για το οποίο η δέσμευση στην αγαμία θα πρέπει να θεωρηθεί ως αίτιο της συνεχούς αύξησης σεξουαλικής βίας» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, καταλήγοντας ότι «το πιο αξιόλογο συμπέρασμα είναι ότι κανένα σημαντικό ψυχολογικό χαρακτηριστικό ή συμπεριφορά δεν ξεχώριζε τους ιερείς οι οποίοι βίασαν ανήλικους από εκείνους που δεν βίασαν».
Η αυστραλιανή έρευνα είναι μοναδική στον τρόπο με τον οποίο ασκείται ανοιχτή κριτική στις επιπτώσεις που έχει η αγαμία στον κλήρο: «Oι εκκλησιαστικοί ηγέτες για πολλές δεκαετίες, φαινόταν να κλείνουν τα μάτια, ενστικτωδώς ή εσκεμμένως, στους βιασμούς που συνέβαιναν στον εκκλησιαστικό τους χώρο, επιδιώκοντας να προστατεύσουν την Εκκλησία, παρά τα παιδιά. Πρόκειται για βιασμό ισχύος. Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις, είναι να έχεις το θάρρος να μιλήσεις γι’ αυτό. Αυτή είναι μία αρχή που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα» κατέληξε ο κ. Sullivan.
Τα τελευταία χρόνια οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας, μετά τον καταιγισμό των αποκαλύψεων σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, παραδέχτηκαν το πρόβλημα και, μάλιστα, πρότειναν να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή παναυστραλιανής κλίμακας, η οποία να είναι υπεύθυνη για το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων σεξουαλικού βιασμού από καθολικούς κληρικούς. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος, υπολόγισε ότι το 2% των καθολικών κληρικών σε παγκόσμια κλίμακα, είχαν ασκήσει σεξουαλική βία σε ανήλικους.
«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στην Αυστραλία το ποσοστό είναι το λιγότερο διπλάσιο» δήλωσε ο κ. Sullivan.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook