Ηχηρή παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου
Ηχηρή παρέμβαση και αρχηγική εμφάνιση από τον Γιώργο Παπανδρέου λίγες μέρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο νέου κόμματος και τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. Αν όμως τα πράγματα οδηγηθούν ως εκεί…
Η φράση, ανάμεσα στις πολλές, που χτύπησε… καμπανάκι ήταν: «Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
«Η χώρα βρίσκεται στη δίνη κρίσης αξιοπιστίας, που επαναφέρει τις συζήτησεις για Grexit και χρεοκοπία και η οποία απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο».
Επιτίθεται με σφοδρότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «και οι δύο θέτουν, της προεδρικής εκλογής ή μη, των εκλογών ή μη, σε καμία περίπτωση δεν θέτουν και επί της ουσίας το πραγματικό δίλημμα, αυτό που αφορά την μετάβαση στην “μεταπελατειακή Ελλάδα”».
Τονίζει πως και οι δυο πλευρές υπονομεύουν με τη στάση τους την έξοδο από την κρίση και μάλιστα με επιλογές «τόσο “συγκρουόμενες” μα τόσο ίδιες». «Αντί για συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, οι ηγεσίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα».
Δεν απουσιάζουν τα φαρμακερά βέλη προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση του τον Νοέμβριο του 2011. «Η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία», γράφει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών γιατί σε αυτή την περίπτωση «η όποια κυβέρνηση, δεν θα έχει παρά απειροελάχιστα χρονικά περιθώρια να διαπραγματευτεί ουσιαστικά οτιδήποτε με τους εταίρους μας, προτού εκπνεύσει η παράταση των δύο μηνών».
Ζητεί λοιπόν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:
– Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
– Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
– Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
– Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην “επόμενη μέρα”.
Σχόλια Facebook