ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Published on: Dec 7, 2014 @ 9:49
Σαν να μην έφτανε η …προπέτειά τους να δανείζουν δεξιά και αριστά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λες και είναι δικά τους αριστουργήματα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις της Ελλάδος, που έφθασαν μέχρι τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μίλησε για “πρόκληση του ελληνικού του λαού”, εξέφρασε σε δηλώσεις του την …πεποίθηση (!) ότι το άγαλμα, το οποίο δάνεισε η Μεγάλη Βρετανία στο ρωσικό Μουσείο Ερμιτάζ, θα επιστρέψει και πάλι στη βάση του!
Προσποιούμενος ότι δήθεν δεν αντιλαμβάνεται που είναι το θέμα, ο κ. Κάμερον αναφέρεται στη …συνεργασία των μουσείων Βρετανίας και Μόσχας, λες το ζήτημα είναι αυτό! ‘Ή θαρρείς και το αντικείμενο των ελληνικών διαμαρτυριών είναι οι …σχέσεις Καμερόν-Πούτιν ή το πόσο …ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η ρωσική έκθεση…
Η κίνηση του βρετανικού Μουσείου, αλλά και η αδόκιμη προσπάθεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να την επικροτήσει δεν θέτουν μόνον σε κίνδυνο την κλιμάκωση του θέματος, όπως γράφει η Telegraph, σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, αλλά εκτιμάται και ως προσπάθεια επικύρωσης της “ιδιοκτησίας” τους από τους Βρετανούς καθώς γίνεται την ώρα που διεθνώς αυξάνει το κύμα συμπαράστασης στο πάγιο ελληνικό αίτημα να επιστραφούν στην Αθήνα και στο λίκνο τους, τον Παρθενώνα τα κλεμμένα από τον Έλγιν Γλυπτά του!
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προσφάτως ο αυστραλός νομικός
Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον, προϊστάμενος της Αμάλ Αλαμουντίν και μερικοί ακόμη έγκριτοι νομικοί του γραφείου του είχαν επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη εξετάζοντας ακριβώς την δυνατότητα προσφυγής στην διεθνή Δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα».
Από την πλευρά του, ο Έντι Ο Χάρα, πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων, είπε ότι ήταν “έξω φρενών” με την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να “δανείσει” τα ελληνικά αριστουργήματα σε ένα από τα Μουσεία της Αγίας Πετρούπολης. Πρόσθεσε δε πως “είναι τουλάχιστον αναίσθητη η συγκεκριμένη κίνηση και στη χειρότερη περίπτωση, ειλικρινά προκλητική”.
Αίσθηση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση του Βρετανικού Μουσείου. Σχετικά σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός αναφέρει πως «προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να “δανείσει” ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει». Ο κ. Σαμαράς κάνει επίσης λόγο για ανεκτίμητη αξία των γλυπτών και υπενθυμίζει ότι αυτά «υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας».
Πάντως, παρά την ελληνική και διεθνή αντίδραση, ο πλούσια αμοιβώμενος λόγω της παράνομης κατοχής και έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα (σ.σ. μοναδικό πολύτιμο έκθεμα σε ολόκληρη το μουσείο) “διευθυντής του Μουσείου” κ. Νέιλ Μακγκρέγκορ, ερωτώμενος σχετικά με το δανεισμό του αγάλματος από το BBC απάντησε προκλητικά πως: «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από ελγίνεια γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Ελλάδα!
Αν δεν συνιστά η απάντηση αυτή “βρετανικό χιούμορ” κακής, μάλιστα, ποιότητας, τότε θα ήτανε καλό η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα εισιτήρια στον κ. Μακγκρέγκορ να έλθει στην Αθήνα να δει “από κοντά” τη χαρά των Ελλήνων “που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεθα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων», όπως ανερυθρίαστα δήλωσε. Με την ευκαιρία της “τσάμπα” επίσκεψης, θα μπορέσει να δει και το σύγχρονο υπέροχο Μουσείο Ακροπόλεως από το οποίο μοναδικό “μελανό” του σημείο είναι ότι του λείπουν τα πρωτότυπα “Γλυπτά του Παρθενώνα”!
Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν πως εκείνο που παρέλειψε να να δηλώσει ο κ. Μακγκρέγκορ είναι εάν υπήρξε και τι “αντάλλαγμα” με το οποίο δάνεισαν το ελληνικό γλυπτό αριστούργημα στους Ρώσους, ώστε να προκληθεί και η υπερασπιστική παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Το δε γλυπτό αριστούργημα δεν θα εκτείθεται αποκομμένο και θλιβερά μόνο του, μέσα στη μέση, σαν το παιδικό παιχνίδι “γύρω-γύρω όλοι” σε μία απρόσωπη κρύα αίθουσα όπως αυτή του Ερμιτάζ, με σχοινιά γύρω του λες και είναι αιχμάλωτο, αλλά θα επανασυνδεθεί με όλα τα “αδέλφια” του συνθέτωντας το ανεπανάληπτο “αέτωμα” του Παρθενώνα λουσμένου στο μοναδικό Αττικό φως.
Σχόλια Facebook