Σαμαράς: Η καλή γειτονία προϋπόθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία
– “Τώρα ήρθε η ώρα των επιχειρηματιών”, ανέφερε, σχετικά με επενδύσεις Ελλήνων στην χώρα του ο Αχμέτ Νταβούτογλου
– Οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς
– Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας απηύθυναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και το Τουρκίας, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του και πρόσθεσε ότι μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προυπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
Είναι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα γιατί η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς. Και ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι οικονομικών και εμπορικών επαφών προς όφελος των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων».
«Έχουμε με την Τουρκία σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά έκανε στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημανιτκό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυριλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης».
Για την Κύπρο ανέφερε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του τούρκου πρωθυπουργού. Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς.
Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες. Στόχος μας, είπε κλείνοντας, είναι η σταθερότητα και εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη με την σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη.
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μεν διαφορές σε σειρά ζητημάτων, ωστόσο, αυτές μπορούν να λυθούν με τον διάλογο.
“Τώρα ήρθε η ώρα των επιχειρηματιών”, ανέφερε, σχετικά με επενδύσεις Ελλήνων στην χώρα του, ενώ για το Κυπριακό, κάλεσε την Αθήνα να επιλύσουμε το θέμα και να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο.
Σε συνομιλία που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλο με δημοσιογράφους, ενημερώνοντας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, καθώς και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά, είπε: “Κάναμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μία με τον πρωθυπουργό. Κάναμε την πλήρη επισκόπηση των θεμάτων και των περιφερειακών και κυρίως των διμερών. Το Κυπριακό ειναι το κλειδί για όλα, επιβεβαιώσαμε τα όσα είχαμε συζητήσει με τον κ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, είχαμε φτάσει σε ενα σημείο σύγκλισης, αλλά αυτό χρειάζεται μια περαιτέρω επεξεργασία”.
Παράλληλα, επεσήμανε: “Φυσικά είμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με την κυπριακή κυβέρνηση και ό, τι κάνουμε το κάνουμε σε συννενόηση. Ελπίζουμε να υπάρξουν κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις στις επόμενες μέρες πάνω στο πλαίσιο που έχουμε πει”.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη: “Μιλήσαμε και για τα θέματα των διερευνητικών επαφών, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Μιλήσαμε και για τα θέματα που απασχολούν, όπως τη θέση μας μέσα στο ΝΑΤΟ, την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως οντότητας και ως εκ τούτου τη θέση της Τουρκίας. Ακόμη συζητήσαμε για θέματα που αφορούν στην ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, αλλά και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πάντα στο πνεύμα που είχα την ευκαιρία να πω, μιλώντας πρόσφατα και στην Άγκυρα και στην τουρκική τηλεόραση, στη βάση της ανταλλακτικότητας και της αμοιβαιότητας”.
“Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε το σύνταγμά μας, το διεθνές δίκαιο, τη συνθήκη της Λωζάνης, τη σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου”, συνέχεισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: “Έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε χώρα έχει το δικό της επίπεδο συμμόρφωσης προς το διεθνές δίκαιο και κεκτημένο, εμείς θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε γιατι αυτή είναι η λογική μας και η επιδίωξή μας”.
Σχετικά με την σύγκλιση απόψεων και το πώς θα μπορούσαν να επανέλθουν οι δυο πλευρές της Κύπρου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι δυο κοινότητες πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί αυτό είναι κάτι που αφορά στις ίδιες.
“Αλλά και εμείς έχουμε ως Ελλάδα και Τουρκία εύλογο ενδιαφέρον και βεβαίως για το πώς θα γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και στην περίπτωση των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών και γενικότερα στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου”.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει αναφορά στο Κυπριακό στο αυριανό κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: “Αυτό δεν θα υπάρξει στο κοινό ανακοινωθέν γιατι αυτό αφορά στην Κύπρο”.
Πηγή: newsIt.gr
Σχόλια Facebook