Διαψεύδεται ότι συνελήφθησαν μια σύζυγος και γιος του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι η γυναίκα η οποία συνελήφθη και κρατείται από τις λιβανικές Αρχές δεν είναι σύζυγος του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αλλά αδελφή ενός καταδικασθέντος για βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Ιράκ.

«Η γυναίκα η οποία κρατείται από τις λιβανικές αρχές είναι η Σάτζα Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Ντουλάιμι, αδελφή του Όμαρ Άμπντουλ Χαμίντ αλ-Ντουλάιμι, ο οποίος κρατείται από τις Αρχές και έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή του σε […] βομβιστικές επιθέσεις», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου ταξίαρχος Σαάντ Μάαν.

Συμπλήρωσε ότι ο αλ-Μπαγκντάντι έχει δύο συζύγους, αλλά ότι «δεν υπάρχει σύζυγος υπό το όνομα Σάτζα αλ-Ντουλάιμι».

Ο κ. Μάαν είπε ότι η Σάτζα αλ-Ντουλάιμι είχε διαφύγει από το Ιράκ στη Συρία, όπου συνελήφθη από τις Αρχές. Ανήκε σε ομάδα γυναικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από τις συριακές αρχές στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι θα αφεθούν ελεύθερες καλόγριες τις οποίες κρατούσαν ομήρους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, σύμφωνα με τον κ. Μάαν.

Η είδηση που είχε αρχικά μεταδοθεί ανέφερε ότι:

Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε και κρατεί τη σύζυγο και έναν από τους γιους του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι που προσπάθησαν να περάσουν από τη Συρία στο έδαφος του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.
Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν το όνομα και την εθνικότητα της γυναίκας, την οποία περιέγραψαν ως «μία από τις συζύγους» του αλ-Μπαγκντάντι.

Η γυναίκα ανακρίνεται, σύμφωνα με τα λιβανεζικά ΜΜΕ, στην έδρα του υπουργείου Άμυνας στη Βηρυτό.
Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο δεν έδωσαν στοιχεία για την ταυτότητα της γυναίκας. Η γυναίκα φέρεται να ταξίδευε με ψεύτικο διαβατήριο.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση σε συντονισμό με «ξένες υπηρεσίες πληροφοριών». Σε αυτά επίσης αναφέρεται ως μία, κι όχι η μοναδική, από τις συζύγους του «χαλίφη».