Ο Γλέζος έθεσε το θέμα της ψήφου των Αποδήμων στην Ευρωβουλή
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων έθεσε από το βήμα της ολομελείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Γλέζος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έθεσε το θέμα της ψήφου των αποδήμων, λέγοντας:
«Η Δημοκρατία παραβιάζεται στην Ελλάδα, όταν οι πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που, εξαιτίας της κρίσης, υπάρχει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως νέων ανθρώπων. Το ελληνικό κράτος ουσιαστικά εμποδίζει όλους αυτούς να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, καθώς το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό. Τελικά θα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι;
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των ελληνικών κοινοτήτων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους, ενώ ψηφίζουν στις ευρωεκλογές;
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν σέβεται τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρω-Κοινοβουλίου και δεν εφαρμόζει παλιότερο σχετικό Νόμο;
Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ κόπτεται για τη διάσωση των Τραπεζών;
Τελικά, ποιος φοβάται ποιον σε αυτή την υπόθεση;»
Κυβερνητικοί κύκλοι
Κυβερνητικοί κύκλοι, ερωτηθέντες από την ΡΗΡ, εξέφραζαν απορία εάν ο Ευρωβουλευτής έθεσε εξ ιδίας του πρωτοβουλίας το θέμα της Ψήφου των Αποδήμων στο Ευρωκοινοβούλιο ή εάν αυτό έγινε σε συνεννόηση με το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο διότι, όπως έλεγαν, όταν το σχετικό νομοσχέδιο είχε έλθει στη Βουλή, το 2009, τα κόμματα της Βουλής μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρνηθεί να το ψηφίσουν!
Ως γνωστόν σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος: “Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια”.
Η ενέργεια του Μανώλη Γλέζου, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της καθώς γίνεται σε μια στιγμή όπου στην Βουλή δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι και όχι 200 που χρειάζεται ο Νόμος που θα ρυθμίζει τα της ψήφου των Αποδήμων ψηφοφόρων, ηλεκτρονικά ή με κάλπη στα κατά τόπους προξενεία κλπ.”
Πολιτικοί παρατηρητές ήταν περισσότερο “ανοιχτοί” στην τοποθέτησή τους προσθέτοντας και το “αιδώς Αργείοι” καθώς, όπως έλεγαν ο κ. Γλέζος με τα λεγόμενά του έδωσε την εντύπωση στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι η Κυβέρνηση που δεν θέλει το νόμο για την ψήφο των Αποδήμων και, μάλιστα, με χαρακτηρισμούς όπως ¨παραβιάζεται ασυστόλως η δημοκρατία στην Ελλάδα” (!) ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε καν το Νόμο για την επανίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) καθώς αντιδρούν στην ύπαρξη φυσικών προσώπων ως μελών του…
Πρόσθεταν δε, πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο νόμου για την ψήφο, “γιατί δεν το καταθέτει στη Βουλή;”.
Ομογενείς
Πάντως, ανεξαρτήτως των όσων υποστηρίζουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ομογενειακοί κύκλοι που ρωτήθηκαν επίσης από την ΡΗΡ έξέφραζαν την άποψη ότι “είναι επιτέλους καιρός κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να τα βρουν ώστε και την ψήφο να πάρουμε, που τη διακαιούμαστε και το ΣΑΕ να μπορέσει να οργανωθεί εκ νέου. Μην μας παίζουν μπαλάκι τα κόμματα…”.
Αποτελεί “ώριμο”, όπως το χαρακτηρίζουν, αίτημα της ομογένειας όχι μόνον η ψήφος, αλλά και η δυνατότητα εκλογής Αποδήμων ως βουλευτών που θα τους εκπροσωπούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο του ’09
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που είχε καταθεθεί στη Βουλή το 2009 (από την τότε Κυβέρνηση Καραμανλή) έδινε τη δυνατότητα σε Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που διαμένουν σε οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατά τις βουλευτικές εκλογές, σε χώρο δικαιοδοσίας των ελληνικών πρεσβευτικών ή έμμισθων προξενικών αρχών.
Οι εκλογείς αυτοί θα ψήφιζαν τους συνδυασμούς ή συνασπισμούς κομμάτων που θα είχαν καταρτίσει ψηφοδέλτια επικρατείας.
Προβλέπονταν ακόμη ότι στα ψηφοδέλτια επικρατείας θα πςεριλαμβάνονταν υποχρεωτικά τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι που διαμένουν στο εξωτερικό επί μία δεκαετία.
Το νομοσχέδιο αυτό είχαν αρνηθεί να το ψηφίσουν η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
*Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μεγαλύτερη συνιστώσα των οποίων ήταν ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ).
Τον Μάιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο κόμμα, με απώτερο στόχο να μη χάσει την πριμοδότηση των πενήντα εδρών, αν εκλεγόταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου 2012.[6]
Το 2013 προχώρησε και στην ουσιαστική ενοποίησή του, με το 1ο Συνέδριο στις 10-14 Ιουλίου. (Στοιχεία wikipedia).
Σχόλια Facebook