Οι ομογενείς πολιτικοί

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η 44χρονη ομογενής Ελένη Αράπογλου, υποψήφια με το κόμματος των Αυστραλών Χριστιανών (Australian Christians), έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των ελληνικής καταγωγής πολιτικών που διακρίνονται σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες ανά τον κόσμο.

Επειδή ως χώρα έχουμε αλεργία στην …έρευνα και στα στατιστικά στοιχεία, ακριβής αριθμός των ελληνικής καταγωγής πολιτικών δεν είναι διαθέσιμος. Γνωρίζουμε μόνον πως η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) αριθμεί 226 μέλη, νυν και πρώην βουλευτές ελληνικής καταγωγής ανά τον κόσμο, εκ των οποίων οι 60 έχουν σταθερή ενεργή, μαχητική, δράση. Ο μεταβλητός αυτός αριθμός  δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Το αντίθετο.  Θα ήταν και πολλαπλάσιος εάν :

  1. Όλοι οι ομογενείς και οι Απόδημοι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις χώρες όπου ζουν, είχαν  εγγραφεί στους τοπικούς εκλογικούς καταλόγους και ασκούσαν μαζικά το δικαίωμά τους αυτό. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ομογενών ψηφοφόρων που συμμετέχει στην εκλογική διαδιακασία ανά χώρα, δεν ξεπερνά το  25% …
  2. Όλοι οι ομογενείς που ψηφίζουν προέκριναν –διατηρώντας πάντα τις πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις τους, αλλά αναστέλλοντας προσωρινά την επιρροή  πάνω τους- τους συμπατριώτες υποψηφίους ακόμη και εάν ανήκαν σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Δυστυχώς, η υπερίσχυση  του πολιτικού κριτηρίου έναντι του εθνοτικού, στέρησε τον Ελληνισμό από πολλούς σημαντικούς πολιτικούς σε σπουδαίες κυβερνητικές θέσεις ανά την οικουμένη, όπως π.χ. τη δυνατότητα στον Μάικ Δουκάκη (1989) να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής! (Μπορεί  οι ομογενειακοί ψήφοι να μην επαρκούσαν για την τελική επικράτηση του Δουκάκη –έλαβε 45,6%-, θα είχαμε αποφύγει, όμως, το δυχαστικό για την ομογένεια των ΗΠΑ φαινόμενο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος να  τεθεί δημοσίως εναντίον της υποψηφιότητάς του «δικού» μας Δουκάκη προτρέποντας τους ομογενείς να ψηφίσουν τον αντίπαλό του …Τζόρτζ Μπους (πατέρα)!
  3. Αν η γενέτειρα, αντί να επιδίδεται σε ασκήσεις …οργάνωσης των ομογενών,  τους παραχωρούσε το προβλεπόμενο από το ελληνικό Σύνταγμα δικαίωμα επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου  το οποίο θα ενίσχυε και τη συμμετοχή τους στις τοπικές εκλογές, για ευνόητους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομογενείς διατηρούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την πρώτη πατρίδα (ή πατρίδα των πατέρων  και των παππούδων τους)  και πολλοί από αυτούς  ενεργοποιούνται πολιτικά  εκεί όπου ζουν, ασχέτως εάν όλοι επιτυγχάνουν ή όχι να εκλεγούν.  Αποτελούν δε κινητήριο δύναμη για την ομογένεια, προωθώντας αιτήματα και επιλύοντας προβλήματα, ενώ έχουν πάντοτε στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον τους  και στην γενέτειρα.