«Προτεραιότητα το παιδί για να υπάρχει μέλλον»
Στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Υπουργείο Παιδείας, την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Γ. Σούρλας, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είπε μεταξύ άλλων:
«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, επιβάλλουν τη συστράτευση, όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μια κοινωνία, που να δίνει προτεραιότητα στο παιδί, να κατοχυρώνει και να προστατεύει τα δικαιώματα του στην Εκπαίδευση, στην Εργασία, στη Στέγη, στη Διατροφή, στην Υγεία.
Μια κοινωνία που να μπορεί να υποδέχεται τους νέους, μέσα σε πνεύμα Ειρήνης, Αξιοπρέπειας, Ανοχής, Ελευθερίας και Αλληλεγγύης.
Μια Πολιτεία που οφείλει να μεριμνά, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη Παιδεία, για την ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών με προτεραιότητα το σεβασμό στους νόμους και την καλλιέργεια ηθικής συνείδησης.
Πάνω σε αυτά τα θεμέλια μπορούμε να χτίσουμε «Έναν κόσμο κατάλληλο, για τα παιδιά», και να προσδοκούμε σε ένα πιο ανθρώπινο, πολύ καλύτερο μέλλον, συνεχώς βελτιούμενο.
Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών, εκπονήσαμε για πρώτη φόρα στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των μαθητών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Με το Σχέδιο αυτό, την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και την κοινωνική ευαισθησία, θα θέσουμε τέρμα στα φαινόμενα παραβίασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που προσβάλλει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανθρώπινης υπόστασης».
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πολυτομεακή και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Διοίκησης και εκπονείται από Διυπουργική Ομάδα Εργασίας, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την συνεισφορά των αρμοδίων Υπουργείων και φορέων, ΜΚΟ καθώς και από προτάσεις μαθητών μετά από Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό.
Η ίδια αυτή διυπουργική ομάδα εργασία, θα συνεχίσει τις εργασίες της ως όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής και αξιολόγησης των δράσεων που περιέχονται στο Σχέδιο, με τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων, αλλά και των ΜΚΟ.
Το Σχέδιο αποτελεί επιλογή παρόλο που δεν απορρέει ως νομική υποχρέωση διεθνούς Συνθήκης, η προσπάθεια για την έκδοση εθνικών σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα των παιδιών, επεκτείνεται διεθνώς ως καλή πρακτική, με την προτροπή των διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Δεν είναι πολλά τα κράτη που έχουν τέτοια Σχέδια.
Η υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου, απορρέει από το Σύστημα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αλλά και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που υιοθετήσαμε και εφαρμόζουμε (2014-2016), που αναφέρεται ως ειδική δράση.
Πρέπει να έχουμε Εθνικό σχέδιο για την επόμενη περιοδική αξιολόγηση της χώρας μας το 2017, ενόψει της 4ης περιοδικής Έκθεσης της Ελλάδας προς την Επιτροπή ΟΗΕ.
Η ταξινόμηση των θεματικών και η κατανομή των επιμέρους δικαιωμάτων στο Σχέδιο Δράσης, έχει ως αφετηρία τη διάρθρωση των δικαιωμάτων, όπως παρουσιάζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει: το θεσμικό πλαίσιο, την υφιστάμενη κατάσταση, συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την βελτίωση, την προστασία και προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τους φορείς υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων.
Το περιεχόμενο του Σχεδίου περιλαμβάνει, εκτός από τα Γενικά Μέτρα Εφαρμογής Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις Γενικές Αρχές, για την μη διάκριση εις βάρος των παιδιών, το Δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, τον Σεβασμό των απόψεων του παιδιού, την αρχή του «υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού».
Τα Ατομικά δικαιώματα όπως, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση, οικογενειακό περιβάλλον, Υιοθεσία, Βία κατά των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης και της παραμέλησης, Υγεία και Πρόνοια, Αναπηρία, Αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας, Υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, Προσχολική φροντίδα, Εκπαίδευση, Ελεύθερος χρόνος και Μέτρα ειδικής προστασίας: Ασυνόδευτα παιδιά, αιτούντα άσυλο – πρόσφυγες, παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων ή παράνομης διακίνησης μεταναστών, Παιδιά στο δρόμο, Απονομή Δικαιοσύνης σε Ανηλίκους, Παιδιά θύματα και μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών, Παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, Ρομά κλπ. καθώς και τα Προαιρετικά πρωτόκολλα της Σύμβασης ΟΗΕ σχετικά με την Πώληση και εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις.
Zougla.gr
Σχόλια Facebook