Τι πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό
Περάσατε 9 μήνες εγκυμοσύνης στηρίζοντας και βοηθώντας τη σύντροφό σας. Η γέννηση του παιδιού σας έχει φέρει τεράστια ευτυχία σε εσάς και τη σύντροφό σας. Η ευτυχία αυτή συνοδεύεται και από πολλές υποχρεώσεις και ανησυχίες που βαραίνουν περισσότερο τη νέα μαμά. Τα ξενύχτια έχουν ξεκινήσει και η σύντροφός σας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη στήριξή σας τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η σύντροφός σας έχει εσάς και μόνο εσάς στην πραγματικότητα ανάγκη να μοιραστεί τους προβληματισμούς της και να πάρει υποστήριξη και όχι κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο.
Για να διευκολύνετε τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, με το μωράκι σας πλέον στο σπίτι, ακολουθήστε πέντε πολύτιμες συμβουλές.
Οπλιστείτε με δύναμη και υπομονή
Κανείς δεν υποβαθμίζει τα έντονα συναισθήματά σας ή τη δική σας κούραση. Αλλά την περίοδο μετά τον τοκετό η σύντροφός σας έχει ανάγκη να σταθείτε δυνατοί, λογικοί και πάνω από όλα να έχετε υπομονή για να τη βοηθήσετε να διαχειριστεί συναισθηματικά και ψυχολογικά τη μεταβατική περίοδο. Προσφέρετε, λοιπόν, όπου μπορείτε τη βοήθειά σας. Πολλές φορές θα δείτε τη σύντροφό σας να λυγίζει από το άγχος της, αν θα μπορέσει να είναι καλή μαμά για το μωράκι σας. Αν σας φαίνεται παράλογο και υπερβολικό το άγχος της , μην της το δείξετε. Δώστε της δύναμη και υπομονετικά συζητήστε μαζί της.
Αντιδράστε λογικά
Εξαιτίας του άγχους, της απώλειας ύπνου και των ορμονικών αλλαγών οι πρώτοι μήνες ενδέχεται να είναι δύσκολοι για την σύντροφό σας και γι’ αυτό να εκφράζεται με νεύρα ή να έχει απότομη συμπεριφορά. Φροντίστε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς να αντιδράτε συναισθηματικά, για να αποφύγετε τις διαμάχες. Προσπαθήστε να την ηρεμήσετε ή αν δεν μπορείτε λόγω κούρασης να διαχειριστείτε τη συζήτηση καλό θα είναι να τη σταματήσετε για να αποφύγετε τις συναισθηματικές εκρήξεις της λεχώνας συντρόφου σας.
Μην διαμαρτύρεστε
Είναι κουρασμένη και άλλο τόσο είστε και εσείς. Ωστόσο εδώ δεν πρόκειται για διαγωνισμό ποιος είναι πιο κουρασμένος ή πιο πιεσμένος. Ενθαρρύνετε τη σύντροφό σας κοιμάται όσο πιο συχνά μπορεί και φυσικά το ίδιο προσπαθήστε να κάνετε και εσείς!
Βοηθήστε στον θηλασμό
Μην θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε πουθενά αν η σύντροφός σας θηλάζει. Μπορείτε να της φέρνετε κοντά της πράγματα που χρειάζεται ή να βοηθάτε στη φροντίδα του μωρού, όπως για παράδειγμα να του αλλάζετε πάνα, να το ταΐζετε με μπιμπερό με γάλα, που η μητέρα θα έχει εξάγει με θήλαστρο ή να το βάζετε για ύπνο μετά το τάισμα κτλ. Η συμμετοχή σας στο θηλασμό – έστω και αν είναι περιφερειακή – είναι έμπρακτη υποστήριξη στην σύντροφό σας (θα το εκτιμήσει πάρα πολύ) και μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας.
Συμμετέχετε όσο μπορείτε
Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, προετοιμαστείτε για να μοιραστείτε το βάρος της φροντίδας και του μωρού αλλά και του σπιτιού. Η σύντροφός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα, ακόμα και για να κάνει ένα μπάνιο ή για να χαλαρώσει. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, απλά ρωτήστε τι θα ήθελε να κάνετε για να την ξεκουράσετε. Ακόμα και κάτι απλό αν αναλάβετε, θα νιώσει ότι ξεκουράζεται και ότι μπορεί να στηριχτεί στη βοήθειά σας. Προσφερθείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γεύμα, να πλύνετε τα πιάτα, να σιδερώσετε, ή να πετάξετε τα σκουπίδια. Μην ανησυχείτε δεν θα σας αξιολογήσει κανείς πόσο καλά τα καταφέρνετε σε αυτές τις δουλειές.
Zougla.gr
Σχόλια Facebook