Πρώτα ο Θεός, η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των Μνημονίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη από τη Λευκωσία.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στη σταθερότητα, στη σοβαρότητα και στις μεταρρυθμίσες με στόχο την ανάπτυξη.
Μένουμε όρθιοι, βγαίνουμε από τη δοκιμασία, είπε ο πρωθυπουργός.
Ελλάδα και Κύπρος, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, περάσαμε δύσκολα. «Αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας και σήμερα, και οι δύο χώρες, είμαστε προπύργια σταθερότητας» τόνισε.
ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ
Πρόκληση χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη» πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.
Προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρέθεσε δείπνο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Το πρωί της Παρασκευής (σήμερα) θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος.
Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Κάιρο στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ το απόγευμα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, από την οποία η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει θετικές ειδήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, λέει στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από το 2009 οπότε η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών -κάτι που υπάρχει μόνο στη φρασεολογία της γειτονικής χώρας, αφού με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι δύο χώρες δεν μπορούν να έχουν κοινή ΑΟΖ-, μέχρι τη συνάντηση του Σαββάτου, υπάρχει μεγάλη απόσταση, η οποία πιστώνεται στους ελληνικο-κυπριακούς χειρισμούς.
Στην Κύπρο, για επίσκεψη εργασίας, βρλισκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μία κίνηση που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.Για την Ελλάδα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η χώρα, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Χθες ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Σήμερα Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κυπριακού κοινοβουλίου και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων. Το μεσημέρι στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ: «Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις».
Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τον κ. Σαμαρά θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Την Παρασκευή το πρωί (στις 08:50) ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Μετέπειτα, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Η ενίσχυση της τριμερούς σχέσης, με οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών και συνεργασία στο ενεργειακό, αποτελεί βασικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Επιβεβαιώνεται η συνομιλία Σαμαρά – Νταβούτογλου
Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές οτι υπήρξε πράγματι τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τη συνομιλία αποκάλυψε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης, χωρίς να διευκρινίσει πότε συζήτησαν οι δυο άνδρες, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν συνομιλίες για το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα.
Τόνισε ωστόσο πως «η διαφωνία για την Κύπρο επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα»
Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περιμένει τον έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη θρονική εορτή Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 30 Νοεμβρίου, για την οποία θα βρεθεί στο Φανάρι και ο πάπας Φραγκίσκος. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ποντίφικα σε μουσουλμανική χώρα.
Σχόλια Facebook