Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015 στην Ελλάδα

Αθήνα

Ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, αποπληθωρισμό 1% φέτος και πληθωρισμό 0,3% το 2015 και ανεργία 26,8% το 2014 και 25% το 2015 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα, Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και της ΕΕ, ωστόσο θεωρεί πως η ανάπτυξη θα ανακάμψει, καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται και οι μεταρρυθμίσεις θα αποδίδουν καρπούς.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ανοιξιάτικες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία προέβλεπε ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, αποπληθωρισμό 0,8% φέτος και πληθωρισμό 0,3% το 2015 και ανεργία 26% το 2014 και 24% το 2015.

Στις χειμερινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία προέβλεπε ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, αποπληθωρισμό 0,6% φέτος και πληθωρισμό 0,2% το 2015 και ανεργία 26% το 2014 και 24% το 2015.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που έχει τίτλο «Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει», η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, «η πολυπόθητη ανάκαμψη» θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά προσθέτει ότι το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αποδείχθηκε αδύναμος, σε σχέση με το αναμενόμενο, όμως το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι συνεχιζόμενες «σφιχτές» συνθήκες στην παροχή πιστώσεων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές θα έχουν θετικές επιδόσεις, χάρη στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί, καθώς προβλέπει ότι θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση των προληπτικών αποταμιεύσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2015, κάτι που θα υποστηριχθεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,7% του ΑΕΠ, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 22% και ο πληθωρισμός θα ανακάμψει στο 1,1%.

 

Τα δημοσιονομικά μεγέθη

  • Για τα δημοσιονομικά μεγέθη η Κομισιόν προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,6% φέτος, σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το 2016 αναμένει πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
  • Το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2014, στο 3% το 2015 και στο 1,8% το 2016.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2014, στο 4,1% το 2015 και στο 5,4% του ΑΕΠ το 2016, ωστόσο η σχετική πρόβλεψη είναι βασισμένη στον τρόπο που η Eurostat υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Για το δημόσιο χρέος  η Κομισιόν αναμένει πως θα ανέλθει στο 175,5% εφέτος, στο 168,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 157,8% του ΑΕΠ το 2016.

 

Η ΕΕ σημειώνει πως δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν βελτιώσει σημαντικά το διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας και το έχουν μετατρέψει σε ένα μεγάλο πλεόνασμα. Ακόμη, υπογραμμίζει πως η ανάγκη για μικρές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που προέκυψε από τα stress tests, αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο δανεισμό της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μειώνοντας ανάλογα και το χρέος.

Προειδοποιήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εάν η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την εφαρμογή των πολιτικών έχει ισχυρότερη του αναμενόμενου επίπτωση στην εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις ή εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίπτωση στην ευρύτερη περιοχή.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν υπό θετικές συνθήκες οι εξαγωγές θα μπορούσαν να  υπερβούν τις εκτιμήσεις και η επενδυτική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να αυξηθεί, ιδιαίτερα χάρη στον επιτυχή διακανονισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στα θετικά αποτελέσματα των stress tests τςη ΕΚΤ. Ωστόσο, η διακύμανση των κινδύνων δείχνει να είναι προς την πτωτική πλευρά, καθώς υφίσταται σημαντική αβεβαιότητα για την εξελιξη του προγράμματος τους επόμενους μήνες.

Θανάσης Κουκάκης

 

 

Newsroom ΔΟΛ