Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61 θέση παγκοσμίως στην ευκολία του επιχειρείν η Ελλάδα

Aθήνα

Βελτίωση κατέγραψε η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη «Doing Business 2015» της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς κατετάγη 61η σε σύνολο 189 χωρών, όταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2014 ήταν 65η.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει σημαντική ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ειδικά στο σκέλος της δήλωσης ακίνητης περιουσίας και της έναρξης επιχειρήσεων.

Βάσει του «Doing Business 2015» οι διαδικασίες δήλωσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα έγιναν ευκολότερες, τόσο με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσο και με την εξάλειψη της απαίτησης για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Ενδεικτικά τονίζεται πως η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ακίνητης περιουσίας, καθώς κέρδισε 54 θέσεις.

Εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ακόμη ευκολότερη την έναρξη επιχειρήσεων, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που ήταν πριν από μια δεκαετία.

«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Λάουρα Τούκ, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης. «Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, δίνει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν και δημιουργεί ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η Ελλάδα στην περίοδο 2005-2014 έχει εφαρμόσει 20 σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρείν και κατατάσσεται τέταρτη στον αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει πως οι προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτέλεσης των συμβάσεων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα – περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Ομοίως, η Ελλάδα έχασε στην νέα κατάταξη 18 θέσεις στο δείκτη που σχετίζεται με την πληρωμή φόρων σε σχέση με πέρυσι, λόγω των επιπρόσθετων φορολογικών βαρών. Έτσι, κατατάσσεται πλέον 59η από 41η στην κατάταξη του 2014.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης«Doing Business 2015» για την ευκολία του επιχειρείν και ακολουθούν οι Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Κορέας, Νορβηγία, ΗΠΑ, Βρετανία, Φινλανδία και η Αυστραλία.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ