Σε… κρίση και η ερωτική ζωή των Ελλήνων

Βαρόμετρο της καρδιαγγειακής υγείας ανδρών και γυναικών, αλλά και “καθρέφτη” της ψυχικής τους υγείας, αποτελεί η σεξουαλική τους ζωή.

Τι συμβαίνει, όμως, σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όταν ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων, που επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική επαφή, “εγκλωβίζουν” τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο, απειλητικό πολλές φορές για την ίδια τους τη ζωή;

“Πρόβλημα καρδιάς ή κατάθλιψη;”

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Χατζηχρήστου, μια κακής ποιότητας στύση μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στην καρδιά (απόφραξη των αγγείων, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, υψηλή αρτηριακή πίεση), είτε να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, κάτι που ο γιατρός, λαμβάνοντας το ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό τους ασθενούς, μπορεί εύκολα να το εκτιμήσει, ώστε να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Επιστημονικές μελέτες, μάλιστα, συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ή μειωμένης αγγείωσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων “προειδοποιούν” τρία χρόνια νωρίτερα για επικείμενη εκδήλωση εμφράγματος. “Το φωνάζουμε χρόνια τώρα κι, όμως, οι άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να προλάβουν μία μεγάλη απειλή για τη ζωή τους” σημειώνει ο κ. Χατζηχρήστου.

Ένας απλός τρόπος, για να εκτιμήσει κάποιος, αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη σεξουαλική του ζωή, είναι πιθανότερα ψυχογενές ή οργανικό, σχετίζεται με την εξέλιξη του ίδιου του προβλήματος μέσα στον χρόνο. Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηχρήστου, “το ψυχογενές πρόβλημα εμφανίζεται απότομα (π.χ. γιατί έληγε μία επιταγή ή έπειτα από μία μη ολοκληρωθείσα συνεύρεση), ενώ το οργανικό πρόβλημα έχει μία αργή και σταδιακή εξέλιξη, σε βάθος πενταετίας”.

“Η κρίσιμη ερώτηση είναι: Το τελευταίο τρίμηνο, έστω μία φορά, ήταν όλα καλά;” εξηγεί ο καθηγητής.

“Σεξουαλική ζωή σε κρίση!”

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως έχουν επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφορία για τη σεξουαλική τους υγεία.

“Το σεξ μας προσφέρει ισορροπία, είναι ένας καθρέφτης της ψυχικής και σωματικής υγείας, όμως όταν κάποιος έχει το άγχος της επιβίωσης, ζει με το άγχος της ανεργίας, προφανώς επηρεάζεται και η σεξουαλική του ζωή και διάθεση” σημειώνει ο κ. Χατζηχρήστου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι στις προτεραιότητες το πρόβλημα, όταν έρχεται κάποιος στο ιατρείο για μία θεραπεία, του συστήνονται 4 προσπάθειες και επιστρέφει στο ιατρείο έπειτα από ένα εξάμηνο”.

“Ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος”

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο τοπίο της κρίσης, είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργούν οργανικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν στη συνέχεια σεξουαλικά προβλήματα, από τα οποία προκύπτουν νέα ψυχολογικά προβλήματα!

“Τα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση (ανεργία, χρέη κ.λπ.) μεγιστοποιούν το άγχος, το οποίο επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία- είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κατάθλιψη είναι προδιαθετικός παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα. Ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ενισχύει την κατάθλιψη και εντείνει το άγχος, που επιδεινώνει εκ νέου τα καρδιαγγειακά προβληματα κ.ο.κ” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχρήστου.

“Ψυχή τε και σώματι”

Μία εναλλακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη σεξουαλική τους ζωή, εκτός από τις θεραπείες που θα συστήσει ανάλογα με τη διάγνωση ο σεξολόγος, ο ψυχοθεραπευτής, ο καρδιολόγος, ο ουρολόγος, αφορά στην κοινωνιολογική προσέγγιση του σεξ.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου “πρέπει να εστιάσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς μέσα σε ένα ζευγάρι αναπτύσσονται εντάσεις, που μπορεί να είναι από τις πιο απλές (π.χ. δεν με βοηθάει ο άντρας μου στις δουλειές του σπιτιού), μέχρι τις πιο σύγχρονες και σύνθετες (δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά, λ.χ.)”.

“Με την τριβή και τις εντάσεις, χάνεται σταδιακά το οχυρό του σπιτιού, της οικογένειας, της σχέσης. Το σεξ λειτουργεί σαν σφουγγάρι, που σβήνει από τον μαυροπίνακα ό,τι μας ενοχλεί στον σύντροφό μας. Η προσωπική στιγμή, η σεξουαλική επαφή, είναι εργαλείο πολύτιμο για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας, ενώ στον αντίποδα, όταν διαταράσσεται η σεξουαλική επαφή, επιδεινώνεται και η προσωπική σχέση, με προφανείς επιπτώσεις στη συνολική ψυχολογία του ατόμου”.

Ο κ. Χατζηχρήστου θα μιλήσει για την επίδραση της κρίσης στη σεξουαλική υγεία, σε ημερίδα υπό τον τίτλο “Ο νους με κρίση σε μέρες με κρίση”, που διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), με έδρα το ΑΠΘ, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 (19:00), στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής “Αλέξανδρος Παπαναστασίου”.

Η ημερίδα αποτελεί μία πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και έχει στόχο την ανάδειξη θεμάτων που άπτονται των δυσχερών οικονομικών συνθηκών και της επίδρασής τους στον ψυχισμό του ατόμου.

Σμαρώ Αβραμίδου (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

nooz.gr/