Κινήσεις αναδίπλωσης από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μετά το μήνυμα των αγορών
Μέσα από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα παρακολουθεί και το ΔΝΤ, αναζητείται πλέον το αντίδοτο στην επίθεση των αγορών, όπως διαφάνηκε και από τις επαφές κορυφής που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μιλάνο, στο περιθώριο της Ευρασιατικής Συνόδου.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η αυξανόμενη πίεση με την άνοδο των σπρεντ και την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη έχει θορυβήσει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε από την εκατέρωθεν προσπάθεια να διαβιβασθεί μήνυμα αναδίπλωσης προς τις αγορές.
Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο εντυπώσεων στο εσωτερικό και τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση των αγορών, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μια ανώμαλη προσγείωση με την προσδοκία ότι θα κλείσει άμεσα ο κύκλος των δυνατών αναταράξεων στο πεδίο της οικονομίας.
Από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις μέσω Μιλάνου, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και, συνεπώς, δεν θα γίνουν αυτόνομες κινήσεις έως τις διαβεβαιώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, πως η Κουμουνδούρου αποσύρει τις απειλές περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, γίνεται αντιληπτό ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να απεγκλωβιστεί άμεσα από ένα μπρα ντε φερ με δανειστές και αγορές, ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες νηνεμίας.
Η χθεσινή παρέμβαση των Βρυξελλών, διά του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ και του νέου αντιπροέδρου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, είχε ως αποκλειστικό αποδέκτη τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά παράλληλα αποκαλύπτει ότι η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους εταίρους για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα τεθεί σε εφαρμογή με τη λήξη του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος.
Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασαν ουσιαστικά και κορυφαίες κυβερνητικές πηγές από το Μιλάνο, έστω κι αν επιχειρείται να εμφανιστεί ότι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο παραμένει στις ράγες.
«Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη…» ανέφεραν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι με τη λήξη του Μνημονίου η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πως το νέο σχέδιο για μια «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» που βρίσκεται στα σκαριά «δεν θα απαιτεί νέο πρόγραμμα».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διαβεβαιώσει όλους τους συνομιλητές του στο Μιλάνο ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σταθερή τροχιά και πως οι κλυδωνισμοί των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζουν τους μακροοικονομικούς δείκτες που αποτελούν εχέγγυο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Για την παρέμβαση στήριξης και το μήνυμα που διαβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνδράμει την ελληνική προσπάθεια για την πλήρη πρόσβαση της χώρας στις αγορές, είχε προηγηθεί αργά προχθές το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το γραφείο του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή». Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν ότι εάν δεν υποχωρήσει η πίεση των αγορών τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει και προσωπική παρέμβαση του νέου προέδρου της Κομισιόν.
Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, σε χαμηλότερους τόνους συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον υπαίτιο της αναταραχής. Νέα εστία φωτιάς άναψε ένα non paper της Κουμουνδούρου, η οποία έκανε λόγο για «φιάσκο» της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής της χώρας στις αγορές.
Σε μια απόπειρα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και να εμφανιστεί με μετριοπαθές προφίλ, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία». Ωστόσο, συνέστησε στην κυβέρνηση να προσφύγει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές, με βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να αποφευχθεί μια τετράμηνη παράταση της έντασης.
Οι προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατήγγειλε την Κουμουνδούρου ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Ο προβληματισμός, πάντως, που καταγράφεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις εξελίξεις είναι έντονος, όπως διαφαίνεται και από την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγορές «στέλνουν μήνυμα ότι πρέπει να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε σε ένα εθνικό πλάνο».
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook