Ομογενείς έπεσαν νεκροί σε επίθεση με όλμους κοντά στη Μαριούπολη

Αθήνα
Τους πρώτους νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία μετρά από την Τρίτη η ελληνική κοινότητα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν όλμοι έπληξαν το χωριό Σαρτανά. Το χωριό, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μαριούπολη.Σε δήλωσή του στα Νέα ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν έλληνες ομογενείς. Οι όλμοι, που όπως όλα δείχνουν εκτοξεύτηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές, έπεσαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία.Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών, είναι καθημερινές. Το χωριό Σαρτανά βρίσκεται πολύ κοντά στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».Την Τρίτη, ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε στην περιοχή, καθώς μετέβη με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου.«Όλα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» είπε στα Νέα. Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ένα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους. Σήμερα, Τετάρτη, ο έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν.
Newsroom ΔΟΛ

Η ΑΘΗΝΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Προξενείο επέστρεψε στην Μαριούπολη πριν από λίγες μέρες  (Δευτέρα 14 Οκτωβρίου) καθώς μετά από αίτημα του απερχόμενου  Προξένου κ. Δημ. Παπανδρέου, είχε μεταφερθεί στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης».

Η μετακίνηση του προεξενείου για προληπτικούς λόγους είχε προακλέσει δυσαρέσκεια και ανησυχία μεταξύ των ομογενών της Μαριούπολης, με αποτέλεσμα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να κινηθεί  αποφασιστικά και να πετύχει την επανενεγκατάσταση του Προξενείου στην παραδοσιακή του έδρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, ο κ. Παπανδρέου, μετά από σύσταση του ΥΠΕΞ, περίμενε στη θέση του τον νέο  Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ακόμη το ελληνικό ΥΠΕΞ και ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε συνεχή επαφή τόσο με τις προξενικές αρχές όσο και με την οργανωμένη ομογένεια της Μαριούπολης. Μάλιστα προωθείται το τελευταίο διάστημα ικανή οικονομική βοήθεια, και παραπάνω από τις πραγματικές ανάγκες, ώστε οι ομογενείς μας να βοηθηθούν μέσω της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας  για να περάσουν με  σχετική άνεση το χειμώνα.

Η Πρόεδρος  της Ομοσπονδία κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο  χαρακτηρίζει απρόβλεπτη την κατάσταση στην περιοχή ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις στην ΡΗΡ είχε εκφρασει την αγωνία των Ελλήνων που προσπαθούν , όπως είπε, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Κατά τα λοιπά, η Αθήνα έχει επιλέξει την τακτική των χαμηλών τόνων παρακολουθώντας από κοντά την όλη κατάσταση και τις διεθνείς διπλωματικές διεργασίες που προκαλούνται γύρω από την  κρίση ενώ, σύμφωνα με παλιαότερη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) της Βουλής για τους ομογενείς της Ουκρανίας και την κατάσταση που εκεί έχει δημιουργηθεί , πως «Πάνω απ’ όλα για μας προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών. Αυτό επισημαίνω και πάντα ζητάω από τις προξενικές μας αρχές στην καθημερινή μου επικοινωνία μαζί τους. Φυσικά και υπάρχουν έτοιμα σχέδια, αν χρειαστεί να απομακρύνουμε τους ομογενείς μας σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όπου υπάρχουν Έλληνες. Όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, είναι προσανατολισμένη στην βοήθεια που θα πρέπει να δώσουμε αν παραστεί ανάγκη”.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριο Παπανδρέου, στον οποίο έδωσε οδηγίες προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του πληγέντος χωριού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, Συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, για το κτύπημα της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία

Τελικά έγινε και αυτό, δυστυχώς Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών και πιθανώς των θυμάτων στη χθεσινή επίθεση με όλμους κατά του ελληνικού χωριού Σαρτανά που βρίσκεται 10 χιλ. έξω από τη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι έλληνες της Αζοφικής.

Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον  να φροντίσει για τους έλληνες της διασποράς στη χώρα αυτή.

Υπάρχει ανάγκη υποστήριξης με έμπειρα στελέχη του ΥΠΕΞ σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων. Να χορηγηθούν θεωρήσεις για την επιστροφή στην πατρίδα σε ομογενείς που το επιθυμούν από τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Ουκρανία.

Τέλος, είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί, ώστε με ειρηνικό τρόπο να λυθούν οι μεγάλες αντιθέσεις στην ουκρανική κοινωνία και να διασφαλιστεί η πολιτισμική, γλωσσική και όχι μόνο διαφορετικότητα που υπάρχει σ΄ αυτή τη χώρα.

Οι φασιστικές μέθοδοι καταστολής της διαφορετικότητας δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Το Γραφείο Τύπου

ΡΗΡ