Η πρώτη παγκόσμια ερευνητική δραστηριότητα του 21ου αιώνα
Η νανοτεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος, ανεβάζοντας τα κέρδη των εταρειών του χώρου.
Ένας από τους κλάδους που φαίνεται να υπάρχει ανάπτυξη ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα είναι ο κλάδος της νανοτεχνολογίας.
Τι είναι όμως η Νανοτεχνολογία; Ως Νανοτεχνολογία ορίζεται η επιστήμη, η μηχανική και η τεχνολογία στη νανοκλίμακα, δηλαδή στην κλίμακα διαστάσεων από 1 έως 100nm. Με άλλα λόγια οι λεγόμενες Νανοεπιστήμες και η Νανοτεχνολογία είναι η μελέτη και η χρήση εφαρμογών εξαιρετικά μικρών διαστάσεων σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως η φυσική, η χημεία, η επιστήμη των υλικών και η μηχανικές επιστήμες.
Η Νανοτεχνολογία είναι η πρώτη παγκόσμια ερευνητική δραστηριότητα του 21 αιώνα. Αφορά όλες τις τεχνολογίες που αποτελούν τη βάση για τη λύση τεχνολογικών προβλημάτων ή το «συνδετικό κρίκο» για την συνεργασία και αλληλεπίδραση τεχνολογιών. Παράδειγμα αποτελεί ότι, η νανοτεχνολογία άνοιξε τον δρόμο για την μηχανική σε μοριακό επίπεδο.
Η Νανοτεχνολογία αναμένεται να οδηγήσει στην παραγωγή καινοτόμων υλικών, διατάξεων, και προϊόντων που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Τα προϊόντα αυτά βρίσκουν ήδη εφαρμογή στους παρακάτω κλάδους: Ηλεκτρονικά & Πληροφορική, Παραγωγή & Εξοικονόμηση Ενέργειας, Υγεία & Ποιότητα Ζωής, Περιβάλλον & Ασφάλεια, Μεταφορές & Επικοινωνίες, Βιομηχανίες Κατασκευών, Εργαλεία Έρευνας & Μέτρησης, Μόρφωση & Εκπαίδευση.
Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στον χώρο της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών. Ήδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A, ο οποίος στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία.
Οι εταιρείες νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σε όλη σχεδόν τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, κάτι που αφορά κυρίως του νέους επιστήμονες και ερευνητές. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το ΑΠΘ σε ρόλο συντονιστή
Παράδειγμα αποτελεί η μια και μοναδική στην Ευρώπη «Roll to roll printing pilot line», πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών, που στήνεται στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Σε μια έκταση 1500 τ.μ. με ειδικό cleaning room θα παραχθούν από το φθινόπωρο κυκλώματα ενέργειας για κάθε σχεδόν πιθανή χρήση. Το εγχείρημα αυτό είναι μεγάλο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «smartonics», ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
«Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρισ., το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρισ., ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας», αναφέρει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Σ. Λογοθετίδης και συμπληρώνει «Επενδύοντας στη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών έχουμε τη μοναδική ευκαιρία όχι απλώς να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, αλλά πρωτοπόροι».
Η Νανοτεχνολογία τα επόμενα χρόνια
Σήμερα είναι διαθέσιμα στην αγορά περισσότερα από 2000 καταναλωτικά προϊόντα με βάση τη Νανοτεχνολογία. Η αγορά της Νανοτεχνολογίας αναμένεται να φτάσει στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015 ενώ η παγκόσμια αγορά της νανοτεχνολογίας αναμένεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 19% κατά το διάστημα 2013-2017.
Επιπλέον προβλέπεται ότι η παγκόσμια βιομηχανίας της νανοτεχνολογίας θα συνεχίσει να διαδραματίζει όλο και πιο κεντρικό ρόλο σε άλλους τομείς . Συγκεκριμένα η εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα των υλικών, της ενέργειας των καλλυντικών, της υγείας, της άμυνας και των ηλεκτρονικών θα τροφοδοτήσει κύρια την ανάπτυξη της αγοράς.
Τέλος, σύμφωνα με προβλέψεις έως το 2015 το 15% των βιομηχανικών προϊόντων παγκοσμίως θα ενσωματώνουν τη Νανοτεχνολογία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας θα φτάσει το 50%.
Fortunegreece.com
Σχόλια Facebook