Βραχογραφίες 40.000 ετών μηδενίζουν… κοντέρ στην ιστορία Τέχνης
Aρκεί ένα μικρό εύρημα για να ανατρέψει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα σε πολλές επιστήμες, πολλώ δε μάλλον στην ιστορία και την αρχαιολογία. Έτσι, η Ασία διεκδικεί πλέον με αξιώσεις από την Ευρώπη τον επίζηλο τίτλο της κοιτίδας της ανθρώπινης τέχνης.
Αυστραλοί και Ινδονήσιοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν σε σπήλαια στην Ινδονησία βραχογραφίες ηλικίας τουλάχιστον 40.000 ετών, δηλαδή οριακά παλαιότερες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα σε σπήλαια σε Γαλλία και Ισπανία και έκαναν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η τέχνη ξεκίνησε στην Ευρώπη.
Οι νέες βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν, οποίες απεικονίζουν ζώα και ανθρώπινες παλάμες και έχουν ζωγραφιστεί στο εσωτερικό επτά ασβεστολιθικών σπηλαίων του μεγάλου νησιού Σουλαβέζι.
Μάλιστα οι βραχογραφίες έχουν και χρώμα που προέρχεται από τη χρωστική ουσία, που λέγεται ερυθρά ώχρα.
Η νέα ανακάλυψη αναδεικνύει και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: ότι η τέχνη αναπτύχθηκε παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, ανεξάρτητα, από ανθρώπους που ποτέ δεν ήρθαν σε επαφή και όχι μετά από κάποια πολιτισμική επικοινωνία και ανταλλαγή.
Οι ίδιοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη “απρόσμενη”. Τα προϊστορικά έργα τέχνης της Ινδονησίας ήσαν γνωστά από τη δεκαετία του ’50, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχε προσδιοριστεί η χρονολόγησή τους. Μερικοί ειδικοί νόμιζαν ότι είναι περίπου 10.000 ετών, αλλά η νέα ανάλυσή τους με τις πιο σύγχρονες μεθόδους (μέτρηση ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου – θορίου) δείχνει πως ορισμένα είναι πολύ πιο παλιά, τουλάχιστον 39.900 ετών.
Υπάρχουν επίσης έργα πιο πρόσφατα, ηλικίας περίπου 27.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων ζωγράφιζαν στο ίδιο μέρος επί 13.000 χρόνια. Σε ένα άλλο ινδονησιακό σπήλαιο, 100 χιλιόμετρα βορειότερα, βρέθηκαν επίσης βραχογραφίες που δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμη, αλλά φαίνονται εξίσου παλιές.
Η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση σε βράχους που πιστευόταν ότι υπάρχει, μέχρι σήμερα στον κόσμο είναι μία ερυθρά κηλίδα ηλικίας περίπου 40.800 ετών και έχει ανακαλυφθεί στο ισπανικό σπήλαιο Ελ Καστίγιο. Οι βραχογραφίες ζώων στα γνωστά γαλλικά σπήλαια Λασκό και Σοβέ είναι πιο πρόσφατες, περίπου 26.000 έως 18.000 ετών, αν και μία απεικόνιση ρινόκερου στο Σοβέ έχει χρονολογηθεί πριν από 35.000 χρόνια (κάτι που αμφισβητείται).
Οι απεικονίσεις της παλάμης στην Ινδονησία είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο (τουλάχιστον 2.000 χρόνια παλαιότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές) και γίνονταν με τον ίδιο τρόπο όπως στην Ευρώπη και όπως κάνουν ακόμη σήμερα τα παιδιά και μερικοί καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι πίεζαν τα χέρια τους πάνω στον βράχο και φυσούσαν (με το στόμα ή άλλο τρόπο) μια χρωστική ουσία ανάμεσα στα ανοιγμένα δάχτυλά τους, έτσι ώστε να μείνει τελικά το αποτύπωμα του περιγράμματος της παλάμης τους.
Πηγή:news.gr
Σχόλια Facebook