Όταν μισούμε το σώμα μας
Η εικόνα που έχει μια γυναίκα και ένας άνδρας για το σώμα τους φαίνεται ότι επηρεάζει την διατροφή τους. Πλέον όλο και περισσότεροι έφηβοι αλλά και ενήλικες δεν είναι ικανοποιήμενοι από τις αναλογίες τους με συνέπεια να εμφανίζουν είτε βουλιμία είτε νευρική ανορεξία.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του iatropedia.gr, οι περιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών αυξάνονται καθημερινά με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.
Οι συχνότερες από αυτές είναι η βουλιμία και η νευρική ανορεξία, οι οποίες είναι πραγματικές, σύνθετες και καταστροφικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία και στην καθημερινότητα του ασθενούς.
Δεν αποτελούν επιλογή του τρόπου ζωής, ούτε τάση της μόδας.
Η αιτιολογία τους θεωρείται πολύπλοκη και δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, αλλά γενετικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Για την κατανόηση των διατροφικών διαταραχών καλό θα ήταν να διευκρινίσουμε τι είναι ηκανονική διατροφή. Κανονική διατροφή δεν είναι το πόσο τρώνε ή τι τροφές καταναλώνουμε, αλλά η στάση μας απέναντι στο φαγητό. Όταν τρώμε χωρίς ενοχές, τρώμε όταν είμαστε πεινασμένοι και σταματάμε όταν αισθανόμαστε κορεσμό τότε έχουμε μια θετική και φυσιολογική διατροφή.
Επίσης φυσιολογικό είναι να περιορίζουμε ή να αυξάνουμε την ποσότητα μερικές φορές και να τρώμε περισσότερο από τα φαγητά που μας αρέσουν και λιγότερο από αυτά που δεν μας αρέσουν.
Αυτό που δεν είναι κανονικό δεν αφορά τόσο τις πράξεις (π.χ. παράλειψη γευμάτων, περιορισμός τροφής, υπερφαγία), αλλά το σκεπτικό πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, πόσο συχνά συμβαίνει και την αίσθηση που έχουμε τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο.
Για παράδειγμα, ένα πρωί αργούμε να ξυπνήσουμε και φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να φάμε πρωινό, γιατί φοβόμαστε ότι θα αργήσουμε στη δουλειά. Στη δουλειά πεινάμε πολύ και παραγγέλνουμε ένα μεγάλο σάντουιτς και τρώμε ένα γεύμα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Αυτή είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά.
Από την άλλη πλευρά όταν παραλείπουμε το πρωινό επειδή αισθανόμαστε άσχημα για το βάρος μας και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν πεινάσουμε προσπαθούμε σκληρά να μην φάμε, αλλά όταν δεν μπορούμε πλέον να αντισταθούμε τρώμε ένα σνακ και γεμίζουμε ενοχές που χάσαμε τον έλεγχο, αυτό είναι μια προβληματική συμπεριφορά.
iatropedia.gr, NewPost.gr
Σχόλια Facebook