Γεροντόπουλος: «Η Ελλάδα φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα»
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, απηύθυνε σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, χαιρετισμό στην εκδήλωση: «Στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού: Σχέσεις Κίνας-Ελλάδας-Ευρώπης. Πολιτιστική-Οικονομική Διπλωματία». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το τμήμα Αθηνών της AHEPA και το τμήμα «Αμαρυλλίδες» των Θυγατέρων της Πηνελόπης, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Αθήνα της καθηγήτριας LIHUA ZHANG από το Πανεπιστήμιο Tsinghua University του Πεκίνου.
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: «Κύριοι καθηγητές. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα τόσο διακεκριμένο ακροατήριο. Θα ήθελα να συγχαρώ την ΑΧΕΠΑ και την οργάνωση «Θυγατέρες της Πηνελόπης», καθώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη φιλοξενία αυτής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης.
Η Πολιτιστική διπλωματία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Η Κίνα και η Ελλάδα ως εκπρόσωποι των δύο από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο και να ηγηθούν προσπαθειών για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη και την Ασία.
Όπως ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping τόνισε στην ομιλία του στην έδρα της UNESCO την περασμένη άνοιξη, ένας αφοσιωμένος και συντονισμένος διάλογος των πολιτισμών αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών. Η σημερινή εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση αυτή, αποτελεί ένα βήμα προς την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο διαφορετικών, αλλά πολύ σημαντικών πολιτισμών, απολαμβάνοντας κοινούς ιστορικούς δεσμούς.
Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η γνωστή σε όλο τον κόσμο πολιτιστική κληρονομιά από την Ελλάδα και την Κίνα, προσφέρει ένα πολύ γερό θεμέλιο για μια ζωντανή οικονομική σχέση που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Είμαι βέβαιος ότι με ρίζες σε ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις, οι Σινο-Ελληνικές σχέσεις θα ενδυναμώνονταν και θα ανθίζουν περισσότερο στα χρόνια που έρχονται.
Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους διακεκριμένους συμμετέχοντες, την ΑΧΕΠΑ οργάνωση των Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Tsinghua, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Σας εύχομαι επιτυχία σε όλες τις προσπάθειές σας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας, της Ελλάδα και της Ευρώπης».
Σχόλια Facebook