Μέσω …ομογένειας η απάντηση Περιστέρη: Οι επικριτές έχουν απωθημένα και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα
Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός έδωσε η επικεφαλής των ανασκαφών, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, υποστηρίζοντας πως αυτές οι απόψεις είναι απλώς απωθημένα. Μιλώντας στην εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος» τόνισε «αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Παράλληλα πρόσθεσε πως η ανασκαφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση αλλά και προσοχή, καθώς οι εργασίες απαιτούν χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Θέλοντας να δώσει ένα χρονικό περιθώριο του έργου είπε «ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα».
Τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ
Αναφερόμενη στα έως τώρα ευρήματα η κα Περιστέρη τονίζει πως δεν έχει σημασία ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου και τονίζει πως τοπ σημαντικό είναι ότι «τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ». Συγκεκριμένα είπε «Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος ή ποιοι είναι οι “ένοικοι” του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν».
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».
Τέλος υποσχέθηκε προς του Ελληνες της ομογένειας ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Αμφίπολη θα επισκεφθεί την Αυστραλία και θα δώσει διάλεξη για τους Έλληνες και τους ξένους για όλο το χρονικό της ανασκαφής με όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία.
Η ΔΗΛΩΣΗ
Όπου και να σκάψεις στην Ελλάδα βρίσκεις ίχνη από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Όλη η χώρα μας είναι ένα απέραντο ανοικτό αρχαιολογικό μουσείο με σπάνιους θησαυρούς και μνημεία πολιτισμού από τη νεολιθική και την αρχαϊκή εποχή, την εποχή του Περικλή του 5ου αιώνα π.Χ., της εποχής της Μακεδονικής Δυναστείας, τα ελληνιστικά χρόνια κ.ά. Όμως, τώρα είμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής αρχαιολογικής αποκάλυψης στο χώρο του μνημειώδους ταφικού συγκροτήματος της Αμφίπολης των Σερρών, η οποία έχει προκαλέσει δέος και παγκόσμια συγκίνηση. Δεν βρίσκεις εύκολα την κ. Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας στην περιοχή, η οποία σπάνια κάνει δηλώσεις, είναι χαμηλών τόνων, πολύ σεμνή και προσηλωμένη στο έργο που επιτελεί με ευλάβεια και πάθος. Συνάντησα την Κυριακή την ψυχή των ανασκαφικών έργων, την κ. Κατερίνα Περιστέρη στο Βόλο, όπου συμμετείχαν αρχαιολόγοι από όλη την Ελλάδα στις εργασίες της 7ης Γενικής Συνέλευσης του «Διαζώματος» με Πρόεδρο τον τ. υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο, όπου ήρθε μόνο για λίγες ώρες, σε μια επίσκεψη – «αστραπή» από την Αμφίπολη. Παραχώρησε αποκλειστική δήλωση στο «Νέο Κόσμο», όπου μιλά με συγκίνηση για το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της Αυστραλίας προς το έργο της ανασκαφής και υπόσχεται μόλις ολοκληρωθεί το έργο να επισκεφθεί την Αυστραλία για να δώσει διάλεξη για το χρονικό της ανασκαφής στους Έλληνες και τους ξένους. Τονίζει την αγάπη της προς τους Έλληνες που έχουν επιλέξει άλλους τόπους – κοντινούς και μακρινούς για δεύτερη πατρίδα τους και υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον τους για τον μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης της δίνει ελπίδα και όραμα.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ»
«Γνωρίζω το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της μακρινής Αυστραλίας για το μεγαλύτερο ταφικό συγκρότημα που βγαίνει στην επιφάνεια, το οποίο έχει προκαλέσει δέος και συγκίνηση σε όλο τον Πλανήτη. Αυτό το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας μου δίνει ελπίδα και όραμα στο έργο που συνεχίζω μαζί με την ομάδα των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη των Σερρών. Η αγάπη σας είναι συγκλονιστική, είσαστε η μεγάλη μας δύναμη στο εξωτερικό και μας δίνετε πολύ κουράγιο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας ως αρχαιολόγοι. Με συγκινεί η αγάπη σας για την ανασκαφή, που έχετε αγκαλιάσει αυτήν την ανασκαφή και υπόσχομαι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες να επισκεφθώ την Αυστραλία και να δώσω διάλεξη για τους Έλληνες και τους ξένους για όλο το χρονικό της ανασκαφής με όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου.
Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή, η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι “ένοικοι” του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν.
Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, το οποίο συνέχεια ενημερώνει με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό όλους τους πολίτες με κάθε λεπτομέρεια για τη δουλειά μας. Στέλνω τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου στην Ομογένεια της Αυστραλίας και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα. Τρέφω σεβασμό και αγάπη για όλους τους Έλληνες που ζουν μακριά από την Πατρίδα, οι οποίοι έχουν επιλέξει κοντινούς ή μακρινούς τόπους για δεύτερη Πατρίδα τους. Έχω και εγώ στην οικογένεια μου ομογενείς, ενώ η κόρη μου επέλεξε το Παρίσι για δεύτερη Πατρίδα της, όπου σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στη Σορβόννη και τώρα ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα εκεί».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Η κ. Κατερίνα Περιστέρη είναι προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες από το 2009, ενώ υπήρξε συνεργάτιδα του διακεκριμένου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη στις αρχές του 1980. Είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην προϊστορική αρχαιολογία στη Γαλλία. Έχει υπηρετήσει στις Εφορείες Κλασικών Αρχαιοτήτων της Καβάλας, της Θάσου, της Δράμας κ.α. Από τα έργα που έχει ανακαλύψει ξεχωρίζει ο ναός του Διονύσου στην περιοχή Καλή Βρύση. Αρχίζει συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη το 2010 χωρίς κάποια ιδιαίτερα αποτελέσματα, ενώ το 2012 αποφάσισε να συνεχίσει πιο βαθιά το ανασκαφικό έργο της και έτσι ανακαλύπτει τον περίβολο του συγκροτήματος. Το πάθος της και η σιγουριά ότι κάτι σημαντικό κρύβεται μέσα στα σπλάχνα της Αμφίπολης την δικαιώνει στις 9 Αυγούστου 2014, όταν συγκλονίζεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την ανακάλυψη του μνημειώδους τάφου του 4ου π.Χ. αιώνα, της εποχής μετά το θάνατο του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη.
*Εισαγωγή:iefimerida.gr
Σχόλια Facebook