“Μικρά Αγγλία” η ελληνική υποψηφιότητα για Όσκαρ
Με το φιλμ «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, που είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 87α Βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα απονεμηθούν τον Φεβρουάριο του 2015, θα εγκαινιαστεί το φετινό 21ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας.
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, με χορηγό την Delphi Bank θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου στο Σίδνεϊ και στις 15 Οκτωβρίου στη Μελβούρνη (στους κινηματογράφους Palace Norton St. (Σίδνεϊ) και Palace Cinema Como (Μελβούρνη).
Το πρόγραμμα των προβολών θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Έγινε πάντως γνωστό πως μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν θα είναι τα φιλμ «Xenia», «Miss Violence», «Stratos» κ.α.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ
Η επιλογή του φιλμ «Μικρά Αγγλία» έγινε ύστερα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη.
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη που κυκλοφόρησε το 1997 και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, η ταινία παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013 και καθήλωσε 360.000 θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στο εγχώριο μποξ όφις τον περασμένο χειμώνα. Το σενάριο, που διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη η ίδια η συγγραφέας, αφηγείται τη ζωή των γυναικών της Άνδρου τη δεκαετία του ’30 και του ’40 καθώς οι καπετάνιοι σύζυγοί τους σαλπάρουν για τις θάλασσες του κόσμου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πλοκή επικεντρώνεται στην ιστορία δύο αδελφών που ερωτεύονται τον ίδιο άντρα.
«Η ”Μικρά Αγγλία” αγαπήθηκε πολύ στον τόπο μας και κατόπιν στη Σανγκάη, όπου διακρίθηκε με τρία βραβεία» είπε ο Παντελής Βούλγαρης. «Πριν από δέκα μέρες ήταν γεμάτες οι αίθουσες στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, όπου η ταινία προβλήθηκε σε μη διαγωνιστικό τμήμα (λόγω της διάκρισής της στη Σαγκάη). Αυτή η επιλογή μόνο χαρά μας γεμίζει και ικανοποίηση, γιατί είμαστε μια παρέα που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για την ταινία», δήλωσε ο βετεράνος σκηνοθέτης. Τον περασμένο Απρίλιο η «Μικρά Αγγλία», κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προήλθαν από ιδιωτικά κεφάλαια, απέσπασε έξι βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της καλύτερης ταινίας. Βραβεύτηκε επίσης για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ, ενώ δεν ήταν υποψήφια στην κατηγορία της σκηνοθεσίας (ύστερα από απόφαση του δημιουργού της). Τον Ιούνιο, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σανγκάης επιφύλαξε για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη τριπλή βράβευση (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα), δίνοντάς της με αυτό τον τρόπο και διεθνή διαπιστευτήρια.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αρκετές χώρες έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τις επίσημες προτάσεις τους για την κατηγορία του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Μεταξύ άλλων η Τουρκία, που στέλνει στο Λος Αντζελες το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, η Πολωνία το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, η Ουγγαρία το βραβευμένο στις Κάννες «White Dog» του Κορνέλ Μουντρούσκο, η Σουηδία το επίσης βραβευμένο στο Φεστιβάλ της Κυανής Ακτής «Turist» του Ρούμπερ Οστλουντ, η Ρουμανία το «The Japanese Dog» του Τούντορ Κριστιάν Γκιουργίου, η Βενεζουέλα το επικό «The Liberator» για τον μαχητή της Νοτίου Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ και η Γερμανία το «Beloved Sisters» του Ντόμινικ Γκραφ.
Η λίστα των επίσημων υποβολών μεγαλώνει καθημερινά με καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου. Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέσα στον Οκτώβριο του 2014, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ και στα μέσα του ίδιου μήνα η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Πέρυσι, εβδομήντα έξι χώρες -αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του θεσμού- υπέβαλαν υποψηφιότητες (το Όσκαρ κέρδισε τελικά η Ιταλία, καθώς το χρυσό αγαλματίδιο δόθηκε στην «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο). Θυμίζουμε πως η τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ήταν το 2010, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook