Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από την Αυστραλία σύμφωνα με τον Αυστραλό πρέσβη στην Αθήνα, Τζον Γκρίφιν
Στη λίστα των ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα -μετά την Κίνα και τα κράτη του Περσικού- έρχονται τώρα να προστεθούν η Αυστραλία, η Ινδία και η Βραζιλία. Με ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είναι φυσικό να αναζητούν ευκαιρίες διεθνώς. Ήδη, το δρόμο έχουν ανοίξει funds από την Αργεντινή, ενώ άλλα σχήματα από τη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες διεκδικούν ελληνικές ΔΕΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Τελευταία εξέλιξη, η αποκάλυψη του Σίδνεϊ ότι η Αυστραλία κοιτάει από κοντά την ελληνική αγορά κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποδομών. Όπως εξηγεί ο πρέσβης της Αυστραλίας, Τζον Γκρίφιν, η Αυστραλία έχοντας αναπτύξει σημαντικά τους τομείς αυτούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου που εξάγονται με δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Παράλληλα, ο Αυστραλός διπλωμάτης επισημαίνει πως και το έργο της κατασκευής του αγωγού TAP έχει προσελκύσει την προσοχή του Σίδνεϊ. Αυτά σε μια περίοδο που η κρίση στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για διακοπή της ομαλής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και ενώ η Αυστραλία σε τρία χρόνια από σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το Κατάρ και να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα LNG στον κόσμο. Με δεδομένο ότι το αυστραλιανό κρατικό ταμείο, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, διαθέτει άνω του 1,6 τρισ. δολ. υπό διαχείριση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επιβεβαίωση του κ. Γκρίφιν ότι αναζητούνται δυνητικές τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, η ναυτιλία, οι υποδομές και ενδεχομένως το εμπόριο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το αυστραλιανό ενδιαφέρον έρχεται να προστεθεί σε αυτό που προ έτους εξεδήλωσε η Ινδία και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει ενεργό. Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Πρενέτ Kαούρ, στο περιθώριο της συνάντησής της με κυβερνητικούς παράγοντες, διατυπώθηκε ενδιαφέρον ινδικών επιχειρηματικών ομίλων για τις αποκρατικοποιήσεις λιμένων, όπως του Βόλου. Παράλληλα, κινητικότητα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και σε επίπεδο διερεύνησης συνεργασιών στους κλάδους της τεχνολογίας, δεδομένου ότι η Ινδία αποτελεί πλέον ισχυρότατο κέντρο λογισμικού. Ενδιαφέρον έχει και ο νεοζηλανδικών συμφερόντων επενδυτικός όμιλος Morrison & Co και ICM Limited που διά της Utilico διεκδικεί το 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ώρα, και η φιλιππινέζικη διαχειρίστρια λιμανιών, International Container Terminal Services, συμμετέχει στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ αλλά και τον ΟΛΘ.
Στον κατάλογο των επενδυτών από μάλλον απροσδόκητους προορισμούς ξεχωρίζει και η Αργεντινή. Συγκεκριμένα, το αργεντίνικων συμφερόντων Grupo Dolphin έχει τοποθετηθεί με έμφαση στο ελληνικό real estate. Μετά την απόκτηση του κτιρίου που στέγαζε στο παρελθόν τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής BNP Paribas και μετέπειτα την Πειραιώς, ο όμιλος Grupo Dolphin προχώρησε νωρίτερα φέτος και σε συμφωνία αγοράς πρώην γραφείων της Παντεχνικής, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. που είχε περάσει πλέον στον Όμιλο Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά.
Στο μεταξύ, το κινεζικό ενδιαφέρον είναι μακράν το μεγαλύτερο και αφορά εκτενείς επενδύσεις από τις Cosco, ZTE, Hwaey, Avic και μεγάλο αριθμό κινεζικών τραπεζών. Οψίμως, πληροφορίες θέλουν διερευνητικές επαφές να πραγματοποιούν σε κλάδους όπως η ναυτιλία και η ενέργεια όμιλοι από τη Βραζιλία. Το δε ρόστερ των BRICS κλείνει η Ρωσία. Ομως είναι πια παγωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Μόσχα για τους γνωστούς λόγους.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook