Φήμες ότι βρέθηκαν δύο επιγραφές μέσα στον Τάφο- Απόρθητο φρούριο η περιοχή
Ενώ φήμες που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται -επί του παρόντος τουλάχιστον- διασπείρωνται σύμφωνα με τις οποίες μέσα στο ταφικό μνημείο βρέθηκαν δύο επιγραφές, η γύρω περιοχή του Λόφου Καστά έχει μεταβληθεί σε απόρθητο φρούριο, με τους αστυνομικούς να απαγορεύουν πλέον την προσέγγιση σε όποιον δεν έχει σχέση και εργασία με τις ανασκαφές!
Τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων λέγεται ότι είναι δύο (κατ’ άλλους τρία) επιστύλια με χρώματα, τα οποία -κατά τις φήμες- ανακαλύφθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι στον τάφο της Αμφίπολης. Μάλιστα διαρρέεται ότι η αρχαιολογική ομάδα που εργάζεται επί τόπου έχει ήδη μεταφέρει τα νέα ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης, προκειμένου να συντηρηθούν, αν και το τελευταίο διαψεύδεται από τον διευθυντή του μουσείου..
Στο μεταξύ, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα σχεδιάγραμμα από τα άδυτα του αρχαίου τάφου, με εκπληκτική αναπαράσταση του εσωτερικού του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, στο λόφο Καστά, συνεχίζει να συναρπάζει. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού και μόνο οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στο “φως” της δημοσιότητας, στο τέλος του καλοκαιριού, από τον μνημειώδη ταφικό περίβολο, μήκους 497 μέτρων, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν δέος.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή και προμήνυε πως κάτι “μεγάλο” κρύβεται στα έγκατα της μακεδονικής γης, δημιουργώντας θαυμασμό, προσδοκίες και… περιέργεια.
Πόσω μάλλον τώρα, αρκετές μέρες μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις, που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στην επιφάνεια ευρήματα μοναδικού κάλλους, όπως οι Σφίγγες, που φρουρούν την είσοδο του τύμβου, αλλά και οι εκπληκτικής απόδοσης Καρυάτιδες, με τα ανοιχτά χέρια, που αυξάνουν κατα κόρον την μεγαλειότητα του αρχαίου μνημείου.
Το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ, κ. Μ. Λεφαντζή.
Η σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου – Φωτό ΥΠΠΟΑ
Στο σχεδιάγραμμα αυτό, φαίνεται όλη η διαδρομή που έχουν κάνει ως τώρα οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη.
Από τα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο του τύμβου και τις Σφίγγες, που στέκουν σαν άγρυπνοι φρουροί του “ενοίκου” του αρχαίου τάφου (ή και των… ενοίκων, αφού ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είναι μόνομία προσωπικότητα της αρχαιότητας ενταφιασμένη στον τύμβο).
Οι βασιλικοί ρόδακες, σύμβολο που εμφανίζεται και στον τάφο της Βεργίνας – Φωτό ΥΠΠΟΑ
Πίσω από τις Σφίγγες βρίσκεται το δωμάτιο στο οποίο αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες, αλλά και στο οποίο βρίσκεται το βοτσαλωτό δάπεδο, αποτελούμενο από ψηφίδες διαφορετικού μεγέθους και σχεδίων.
Το βοτσαλωτό δάπεδο στο εσωτερικό του τάφου – Φωτό ΥΠΠΟΑ
Φυσικά, το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που κρύβεται στο δωμάτιο πίσω από τις Καρυάτιδες. Το δωμάτιο στο οποίο όλοι, αρχαιολόγοι και απλός κόσμος, περιμένουν να είναι αυτό το οποίο θα “ξεκλειδώσει” το μυστικό και θα αποκαλύψει την ταυτότητα του ενταφιασμένου (ή ενταφιασμένων, σημειώνουμε ξανά).
Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ προχωρά και η οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ, Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.
Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.
Στο “φως” ήρθαν τρισδιάστατες φωτογραφίες από την υπηρεσία της Google Maps, τραβηγμένες από δορυφόρους του διαστήματος που απεικονίζουν με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο τον αρχαίο τύμβο.
Ο χώρος των ανασκαφών διακρίνεται πάνω και δεξιά – Φωτό – Googlemaps
Τα καρέ είναι εκπληκτικά και απεικονίζουν αυτό που από την… γη φαινόταν όντως εντυπωσιακό, αλλά από το διάστημα μοιάζει εξωπραγματικό.
Ο αρχαίος τύμβος δεσπόζει στο κέντρο της φωτογραφίας – Φωτό – Googlemaps
Ο ταφικός περίβολος, μήκους σχεδόν 500 μέτρων, 497 για την ακρίβεια, που σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο και αποδεικνύει πως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα, αν αναλογιστούμε πως αυτή η μνημειώδεις κατασκευή δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, με μέσα… προϊστορικά!
Δείτε εδώ την δορυφορική απεικόνιση της περιοχής των ανασκαφών στην Αμφίπολη
Η απίθανη συμμετρία της αρχαίας κατασκευής – Φωτό – Googlemaps
Στο εσωτερικό του κόκκινου κύκλου η ανασκαφική περιοχή – Φωτό – Googlemaps
Στην παραπάνω φωτογραφία, ο χώρος των ανασκαφών διακρίνεται απ[ό ακόμη πιο… ψηλά και συγκεκριμένα είναι η περιοχή που είναι κυκλωμένη, απεικονίζοντας μία πανοραμική λήψη των γύρω περιοχών.
Μάλιστα υπάρχουν και δορυφορικές λήψεις από το Bing, οι οποίες απεικονίζουν τον χώρο των ανασκαφών, αλλά είναι προγενέστερες, όταν η εξέλιξη της ανασκαφικής δραστηριότητας ήταν ακήμη σε αρχικά στάδια.
Ήδη διακρίνεται το περίγραμμα του ταφικού μνημείου – Φωτό Bing
Ο χώρος των ανασκαφών πριν από αρκετό καιρό – Φωτό Bing
Σχόλια Facebook