ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μαχαίρι

Αθήνα
Τεστ Παπ, μαστογραφίες, εξετάσεις προστάτη και μαγνητικές τομογραφίες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ισχύουν από σήμερα Δευτέρα σημαντικοί περιορισμοί από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει μάλιστα να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα αν μπορούν να τους δεχθούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν του μήνα.

Οι εξετάσεις που επηρεάζονται:

  • Το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο.
  • Οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.
  • Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματος.
  • Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.

Όπως δηλώνει στο Βήμα ο διευθυντής της Στ’ Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» και καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στόνι Μπρουγκ της Νέας Υόρκης Γιώργος Φαρμακίδης, «οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικό υγειονομικό σύστημα για την εφαρμογή των εν λόγω κατευθυντήριων οδηγιών. Οι δε οδηγίες βασίζονται σε δικά τους πληθυσμιακά και επιδημιολογικά κριτήρια. Επίσης υπάρχει νομολογία με την οποία οι οδηγίες γίνονται αποδεκτές στα δικαστήρια ως de facto. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα εξατομίκευσης των οδηγιών ανά ασθενή εφόσον αυτές δικαιολογούνται».

Αναφορικά με το «τεστ Παπ» η άποψη του κ. Φαρμακίδη είναι ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει την εξέταση κάθε χρόνο από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της.
Για τη μαστογραφία ο διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και Α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο ειδών εξετάσεις: οι προληπτικές και οι διαγνωστικές. Οπως επισημαίνει, «οι προληπτικές εξετάσεις ξεκινούν από τα 40 έτη και όσο η γυναίκα είναι νέα επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Μετά την ηλικία των 70 ετών μπορούν να γίνονται κάθε δύο χρόνια, με απαραίτητη όμως την ετήσια κλινική εξέταση. Η διαγνωστική μαστογραφία όμως μπορεί να γίνεται όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό».
Προσθέτει ωστόσο ότι «στον ‘Αγιο Σάββα’ παρατηρούμε αύξηση περιστατικών καρκίνου μαστού σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το στοιχείο αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστο αρχείο νεοπλασιών».

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλυση της δημόσιας υγείας

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Το υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο που διαλύει τη δημόσια υγεία και οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αποκλεισμό, για μια ακόμη φορά επιχειρεί να ‘βάλει τάξη’ με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, χωρίς να κάνει προσπάθεια επιστημονικού εξορθολογισμού των σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων.

» Μετά την επιβολή της υπουργικής απόφασης για ελάχιστα, κατώτατα όρια για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων  ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, το υπουργείο Υγείας προχωράει σε περικοπές και στο τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων κάλυψης του ΕΟΠΥΥ.

» Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια.

» Τέτοιου είδους πρακτικές, όταν μάλιστα λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφαλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η ορθή θεραπευτική πρακτική και η πρόληψη δε μπορούν να καθορίζονται με βάση τα λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η τρόικα».

Newsroom ΔΟΛ