Διαπραγμάτευση στο Παρίσι: «Απόλυτα εντός των στόχων» η Ελλάδα
Τις προόδους που αφορούν στα θέματα οικονομικών παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στους εκπροσώπους της τρόικας, Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ξεκίνησε στις 18.00, παρουσιάστηκαν τα πρώτα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2014, από τον κ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είναι «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».
Από την ελληνική πλευρά τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία όπως παρουσιάσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίστηκαν από την άλλη πλευρά (την τρόικα).
Προσερχόμενος στη συνάντηση νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος.
«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε.
Αύριο, Τετάρτη, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί διαδοχικά: Καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμβάλλει το Παρίσι στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Επιδίωξή της, επίσης είναι, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης θέματα που επιμένει η τρόικα τα οποία όμως κινδυνεύουν να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση όπως: αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).
Σχόλια Facebook