Βενιζέλος – Ζάππειο: Προχωράμε με όσους ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ στο παραβάν
Σε αιχμηρό τόνο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε την ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, στον Γιώργο Παπανδρέου και στα όσα έγιναν τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος πήρε τη “σκυτάλη” από τον Κώστα Σημίτη και την ευθεία επίθεση προς τον Γ. Παπαδνρέου και είπε “ευχαριστώ πρόεδρε Κώστα Σημίτη για τον ουσιαστικό χαιρετισμό σου και λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Δυστυχώς η παρουσία του σε προγραμματισμένο σεμινάριο της Royal Bank of Scotland δεν του επέτρεψε να είναι εδώ αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι ψυχικά μαζί μας απόψε”.
Συνέχισε μιλώντας για το κόμμα λέγοντας, “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, χτυπημένο, ακρωτηριασμένο αλλά όρθιο και ενωμένο”.
Αναφέρθηκε στα φαινόμενα των κλακαδόρων και τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε την Δευτέρα.
“Προχθές μίλησα για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά χάθηκαν αυτά που είπα μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, χάθηκαν μέσα σε συμπεριφορές που προσβάλουν την παράταξη” είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
“Τα φαινόμενα αυτά δεν με αφορούν προσωπικά. Συμμετείχα στην εκδήλωση όχι ιδιωτικά αλλά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να δώσω μήνυμα ευγένειας και συσπείρωσης” συνέχισε.
Απαντώντας στον σύνθημα της Δευτέρας “Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά”, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι “τον Ιούνιο του 2013 φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία γιατί αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ευθύνη διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης”.
“Το ΠΑΣΟΚ έγινε το μαύρο πρόβατο της κρίσης… Ας πούμε με ειλικρίνεια γιατί: γιατί ήταν το κατεξοχήν κόμμα της μεταπολίτευσης… Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κατεξοχήν κόμμα που εξέφραζε τα κοινωνικά στρώματα που έπληξε η κρίση και τα μέτρα… Και μάλιστα έκρινε ότι έπρεπε να ζητήσει το βάρος αυτό μόνο του, όχι να ζητήσει βοήθεια… Εγώ το είχα προτείνει, θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφασίσει…” δήλωσε σχετικά με τις αποφάσεις που οδήγησαν στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.
Μιλώντας για τις δικές του επιλογές ως πρόεδρος του κόμματος αλλά και στέλεχος των κυβερνήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά: “αγωνίστηκα για να αποτρέψω το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009. Ανέλαβα την ευθύνη της οικονομίας της χώρας, διαπραγματεύτηκα τη μείωση του χρέους. Ανελαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ του 4% και όχι του 44%. Δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού, ιδιόκτητου κόμματος. Επιτελώ καθήκον με πολύ σαφείς στόχους για συγκεκριμένο διάστημα. Δεν δέχομαι ότι ισχύουν και αναπαράγονται οι αθλιότητες του 2007, αυτό επιδιώκουν εκείνοι που θέλουν να ξεχάσουν το τι μεσολάβησε έως τότε”.
Σχετικά με την εξής πορεία του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: “προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς όρους και αποκλεισμούς, αλλά με ένα μόνο κριτήριο, προχωράμε μαζί όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου. Έναν μόνον όρο, να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν”.
Πηγή: News.gr
Σημίτης: Επιδίωξή μας, να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα
«Αν θέλουμε να εκφράσουμε το τμήμα της κοινωνίας που θέλει την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, την κοινωνική δικαιοσύνη υπό συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να είμαστε πειστικοί, να αποστασιοποιηθούμε από μαγικές λύσεις. Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις δεν χαρίζουν την ελευθερία δράσης από δεσμά του παρελθόντος, αντίθετα οδηγούν προς την αποτυχία και επιτείνουν την υστέρηση.
» Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι ‘λεφτά υπάρχουν’. Χρειάζεται να δείξουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα, τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τη θέλησή μας για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική παρέμβαση. Όσο πιο τεκμηριωμένοι και σαφείς θα είμαστε τόσο περισσότερο θα συσπειρώσουμε εκείνους που έχουν κουραστεί από τις ωραιοποιήσεις, τις μη πραγματοποιούμενες διαβεβαιώσεις και τις αβεβαιότητες του μέλλοντος. Να δείξουμε ότι δύναμή μας είναι η γνώση μας, η εμπειρία μας, η δυνατότητα ανάλυσης και σχεδιασμού, η ικανότητα να συνθέσουμε σταθεροποίηση, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε ένα καραβάνι παλαιοπολιτικών που αναζητούμε μια νέα όαση γιατί μας έδιωξαν από εκείνη που κατείχαμε.
» Χρειάζονται νέα πρόσωπα. Εκείνοι από εμάς, που διεκδικούν πρωτεία στην καθοδήγηση, είναι ώρα να μη σταθούν στα κεκτημένα αξιώματα, τις φθαρμένες δόξες τους, να μη διαγκωνίζονται για πρωταγωνιστικούς ρόλους, να ανοίξουν το δρόμο της συσπείρωσης χωρίς να ανασύρουν επετηρίδες από χρονοντούλαπα και χωρίς πολύπλοκες κατανομές αξιωμάτων. Κανείς δεν χάνεται. Όποιος δουλεύει και θέλει να συμμετάσχει σε μια δημιουργική πορεία γρήγορα βρίσκει τους δρόμους που τον εκφράζουν.»
Ο κ. Σημίτης συνέχισε λέγοντας η πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις, με τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, την επανεξέταση των υπερβολικών φορολογικών προστίμων ή το μέγεθος της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση ιατρικών δαπανών.
«Πολιτική είναι προπαντός οι στόχοι μας για τη χώρα, για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας για την αναμόρφωση της παιδείας και της διοίκησης για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πολιτική είναι οι κατευθυντήριες ιδέες και επιδιώξεις που καθορίζουν την πράξη μας, η διαμόρφωση των προσδοκιών για το μέλλον, η παρέμβαση στη λειτουργία της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος.»
Συμπλήρωσε ότι η κρίση ήρθε από αλόγιστους διορισμούς και από χαριστικές επιδοτήσεις, από το πελατειακό κράτος, τον παραγοντισμό και τον συντεχνιασμό, από την αδιαφορία για το διεθνές περιβάλλον της χώρας και τις υποχρεώσεις της.
«Όλοι περίπου συμφωνούμε τώρα ότι πρέπει να γίνουν τομές, αλλά για τα αναγκαία μέτρα που μακροπρόθεσμα εγγυώνται μια καλύτερη πορεία της χώρας διστάζουμε, διαφωνούμε, υποχωρούμε. Ζητάμε την συνεχή και χωρίς τέλος επανεξέτασή τους. Παράδειγμα η αξιολόγηση. Είναι ένας μύθος που όλο υλοποιείται ενώ δεν υλοποιείται. Διαβάσαμε ότι επίκειται μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Υποτίθεται για να υπάρξει η νέα αναγκαία αρχή. Είναι το επαναλαμβανόμενο μαγικό βάλσαμο για να διορθωθούν οι υστερήσεις της χώρας. Το έχουμε πιεί ήδη αρκετές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Θα είναι και πάλι μια σκιαμαχία. Τα προβλήματά μας είναι αλλού και αρνούμαστε να τα δούμε» συνέχισε.
Στο σημείο αυτό έφερε το παράδειγμα της καταδίκης της Ελλάδας από την ΕΕ για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις το 2007 και το πρόστιμο των 400 εκ. ευρώ.
«Ο υπουργός που διέθεσε τα χρήματα αυτά, κυρίως στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του, μας διαβεβαίωνε ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κοινοτικοί κανονισμοί. Οι συνδικαλιστές αγρότες που είχαν ζητήσει την καταβολή της δήθεν επιδότησης βεβαίως συμφωνούσαν. Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την ενέργεια σιωπηρά για να μην εκτεθεί ως αντιλαϊκό.
» Η παραδοσιακή αριστερά βεβαίως συμφωνούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ζήτησε τελευταία να επαναληφθεί η επιδότηση τώρα στους ροδακινοπαραγωγούς. Ποιοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα 400 αυτά εκατομμύρια τώρα; Όλοι μας και ιδίως εκείνοι που δεν εισέπραξαν τις επιδοτήσεις. Είναι λεφτά που θα λείψουν από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια.
» Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι οι χίμαιρες πληρώνονται από όλους, ότι συμβάλουν στην κοινωνική ανισότητα και στην υστέρηση της χώρας. Όταν οι υπουργοί επιζητούν ψήφους με άχρηστα έργα και πελατειακές δαπάνες, όταν τα κόμματα δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους οπαδούς τους, όταν αποφασίζουν αδικαιολόγητες παροχές και αρνούνται επιβεβλημένες για την πρόοδο της χώρας ενέργειες, εθίζουν τους πολίτες στο βόλεμα, στο να χειροκροτούν οι ψηφοφόροι αυτό που έπρεπε να καταδικάζουν.»
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δουλειά με σχέδια, προοπτικές, θέληση για αλλαγή.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Παρίσι, εκτίμησε ότι είναι μια από τις πολλές που έχουμε μπροστά μας.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες. Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη. Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίζει να εγκρίνεται από την Ένωση. Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα.
» […] Οι παραδοσιακοί πολιτικοί καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις. Απολύτως βέβαιο είναι μόνο ότι θα υπάρξει μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση. Η τακτική να φροντίζουμε για υψηλό φρόνημα των πολιτών υποσχόμενοι λύσεις για αύριο έχει εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους όταν διαμορφώνουν κατ’ επανάληψη στη συνέχεια την εντύπωση ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων.»
Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή του πολίτη προϋποθέτουν να γνωρίζει την αλήθεια και αυτό είναι υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ.
«Χρειάζεται, όπως έχω τονίσει και άλλοτε, να ακολουθήσουμε νέους δρόμους τώρα χωρίς δεσμεύσεις από το παρελθόν. Στην πορεία μας να μην υπάρχουν συμμετέχοντες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση χωρίς σκονισμένα παράσημα, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια.
» Να στραφούμε στους πολλούς που θέλουν να βοηθήσουν, να εκφράσουν τις αγωνίες τους, να δράσουν, να ξεφύγουν από την ισοπέδωση στην οποία έχουν εκτεθεί. Να αναζητήσουμε νέα πρόσωπα, νέες κινητοποιήσεις, νέες ιδέες. Να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης. Όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ.
» Κάθε κίνημα για κοινωνική αλλαγή έχει σε κάθε εποχή τη δική του ιδιαίτερη μορφή και κοινωνική σύνθεση. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να αποκτήσουν φωνή όσοι θέλουν να αντιπαρατεθούν στις αιτίες των Μνημονίων και της περιθωριοποίησης της χώρας, στις πάντα κυρίαρχες δομές και πρακτικές του περασμένου αιώνα, τον λαϊκισμό, την πελατειακή οργάνωση, τις προσόδους των συντεχνιών, τις ψηφοθηρικές παροχές, το σύστημα που καλλιεργεί και συγκαλύπτει την υστέρηση και τις ανισότητες.
» Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης. Να υπάρξει μια παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη, τη δουλειά, το εισόδημα, το μέλλον.»
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook