Κλείνει η “Απογευματινή”, η ιστορική ελληνόφωνη εφημερίδα της Πόλης
Ύστερα από 88 χρόνια συνεχούς παρουσίας, η δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας, η «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, τερματίζει την κυκλοφορία της.
Η μόνη ελληνόφωνη εφημερίδα της Πόλης κλείνει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως παραδέχθηκε στις αρχές Αυγούστου, σε σχετική ανακοίνωση ο εκδότης της εφημερίδας, Μιχάλης Βασιλειάδης.
Η εφημερίδα ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου1925 και, μετά από την τουρκική Cumhuriyet, αποτελεί την δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας.
Tο κοινό της αποτελεί κυρίως η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης αλλά και τέως Κωνσταντινουπολίτες που διαμένουν εκτός Τουρκίας.
Για πολλά χρόνια η κυκλοφορία της έφτανε τα 30.000 φύλλα. Όμως, από το 2008 έπεσαν δραματικά οι συνδρομές που έφταναν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα έσοδα της εφημερίδας. Πλέον, μόλις που πουλά 600 φύλλα.
Στην ιστορική ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης έκανε εκτενές αφιέρωμα η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman, αναγνωρίζοντας το ρόλο της στην ιστορία του Τύπου της Κωνσταντινούπολης.
ΠΗΓΗ:news.gr
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ
Συγγνώμη, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κράτος μια ιστορική εφημερίδα της Ομογένειας, όπως είναι η “Απογευματινή” της Κωνσταντινουπόλεως;
Δεν μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τα χρήματα που συγκεντρώνει από Αμερική και άλλες Επαρχίες του, να συνδράμει τα ελάχιστα ώστε να μην στερηθούν οι Έλληνες ομογενείς της Πόλης τη μόνη πηγή πληροφόρησης στη γλώσσα των πατέρων τους;
Δεν μπορούν μερικοί εύποροι ομογενείς της Πόλης να δημιουργήσουν μια εταιρεία που να εκδίδει εφεξής την “Απογευματινή” και να την στηρίξουν με χορηγείες, διαφημίσεις και δωρεές;
Το θέμα δεν είναι μόνον οι 600 ή όσοι ομογενείς αναγνώστες τής έχουν απομείνει. Το ζήτημα είναι ότι θα την στερηθεί ο Ελληνισμός. Εάν υπάρχουν -και ασφαλώς υπάρχουν- ιστορικοί και άλλοι λόγοι για τους οποίους μένει αμετακίνητο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο χώρο όπου ευρίσκεται, οι ίδιοι λόγοι επιβάλλουν να μην κλείσει η εφημερίδα της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας.
Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Δεν ξέρουμε εάν και πόσο αργά είναι πλέον για όποιες προσπάθειες προς σωτηρία της. Δεν έχουμε σχέδιο για τη σωτηρία της. Ούτε, φυσικά, και τις δυνατότητες. Αλλά μας ξενίζει και βαθειά μας λυπεί το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη (;) την εξαφάνιση μιας ιστορικής εφημερίδας του εκτός συνόρων Ελληνισμού.
Πόσες απομένουν; Ελάχιστες. Στην Αμερική μία ημερησία. Στην Αυστραλία δισεβδομαδιαίες.
Κόβουμε δασκάλους, κλείνουμε σχολεία, χάνουμε τον ελληνόγλωσσο Τύπο της ομογένειας. Όσο και αν δεν μας αρέσει να το ακούμε και να το διαβάζουμε, βλέπουμε το θάνατο της ελληνικής γλώσσας στην ξενιτιά και για λόγους οικονομίας προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα…
Αυτό το τελευταίο, είναι χειρότερο και από το πρώτο!
Panhellenicpost.com
Σχόλια Facebook