Δένδιας: Πριν από την ΔΕΘ η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια

Aθήνα

Καμία χάρη για τους μπαταχτσήδες. Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Ανάπτυξης σε όσους περιμένουν τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

«Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες συγχωροχάρτι από τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρόνο παρουσίασης του τελικού κειμένου της ρύθμισης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει πριν από τη ΔΕΘ, αλλά θα εκκρεμεί η έγκριση της τρόικας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρύθμιση δεν συνδέεται με τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γιατί το σχέδιο -όπως ανέφερε- δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι ήδη διαμορφωμένη η άποψη εργασίας αλλά υπενθύμισε ότι εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης, το κείμενο θα συζητηθεί με τις τράπεζες, την ΕΚΤ και την τρόικα.

Το θέμα των δανείων και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού με τον κ. Μίχαλο, αλλά συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, το φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων και η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό ο υπουργός σημείωσε: «Έγινε μια συζήτηση πώς η φορολογία μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Στόχος είναι ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο που θα λειτουργεί ενισχυτικά προς τις επιχειρήσεις.»

Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε την πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 15%. Ζήτησε να μην υπάρξει εφαρμογή της νέας φορολογικής βάσης σε ορίζοντα εξαετίας αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο συζητήθηκε με ποιον τρόπο η ΕΕ μπορεί να σταθεί αρωγός στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια στατική κρίση αλλά για μια γεωπολιτική κρίση που θα έχει μάκρος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που θα έχει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αγορές όπου η ελληνική εξωστρέφεια είχε πετύχει σημαντικά βήματα.

Όπως είπε η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτές τις αγορές θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το ΓΕΜΗ ο κ. Μίχαλος απευθυνόμενος στον υπουργό σημείωσε «επί των ημερών σας βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν», ενώ ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ μπορεί να αποτελέσει τον κορμό ύπαρξης των Επιμελητηρίων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ