Ψυχρός εμπορικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας και η Ελλάδα στη μέση!
Διαστάσεις που τρομάζουν λαμβάνει ο Ψυχρός Πόλεμος που έχει κηρυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση με αφορμή τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κρίση στην Ουκρανία.
Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνουν συνεχώς κυρώσεις κατά προσώπων κοντά στον Πούτιν και εταιριών ρωσικών συμφερόντων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τα ποσοστά αποδοχής του από τους Ρώσους να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ και με αυτό όπλο κηρύσσει… εμπορικό πόλεμο στη Δύση.
Μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία από σήμερα και για έναν χρόνο!
Από το εμπάργκο της Ρωσίας εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά το λάδι και τις ελιές.
Ο Μεντβέντεφ, πάντως, έστειλε κι ένα… μήνυμα προς τη Δύση: η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν “οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση”. Το μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση, σαφέστατο, το εμπάργκο είναι απάντηση στις κυρώσεις. Παύουν οι κυρώσεις, αίρεται και το εμπάργκο…
Το παραδέχτηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός όταν είπε ότι “όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία”.
Η απαγόρευση δεν αφορά τις βρεφικές τροφές και οι ρώσοι πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους στο εξωτερικό, όμως κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της κατάστασης με την μεταπώληση απαγορευμένων προϊόντων “θα τιμωρείται αυστηρά”, προειδοποίησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πλέον, η Ρωσία στρέφεται προς τη Λατινική Αμερική για εισαγωγές. Η Μόσχα σκοπεύει να υποκαταστήσει τα απαγορευμένα προϊόντα με αύξηση των εισαγωγών κρέατος από τη Βραζιλία και τυριών από τη Νέα Ζηλανδία.
Παράλληλα, θα έχει συνομιλίες με την Λευκορωσία και το Καζακστάν σχετικά με την εφαρμογή της απαγόρευσης της εισαγωγής προϊόντων διατροφής από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναζητήσει τρόπους για να εμποδισθεί η επανεισαγωγή απαγορευμένων προϊόντων από τις δύο χώρες στη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιόντοροφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
Κομισιόν: Επιφυλασσόμαστε για νέα μέτρα κατά της Μόσχας
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Κομισιόν στο εμπάργκο της Ρωσίας ήρθε σε υψηλούς τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας.
“Μετά την πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Αισιοδοξία στην Αθήνα – Διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο πρέσβη
Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.
Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).
Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.
Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.
ΠΗΓΗ:newsIt.gr
Σχόλια Facebook