Έκτακτες συσκέψεις μετά το ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα της ΕΕ
Το ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί και κινείται πλέον η χώρα με διπλωματικά μέσα για εξεύρεση λύσης. Προηγήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο.
Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπεσαν προτάσεις που συμπίπτουν με αυτές της φινλανδικής πλευράς για το ζήτημα. Η εναλλακτική που προτάθηκε είναι να δώσει λύση άμβλυνσης του προβλήματος το Ταμείο Κρίσεων της ΕΕ από το οποίο θα εκταμιευθούν κονδύλια.
Στις 10:00 στο υπουργείο Εξωτερικών
Την Πέμπτη, στις 10:00, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί επείγουσα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων για να συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα.
Στη σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σταθόπουλος.
Ο τομέας των μεταφορών μάλιστα είναι πολύ σημαντικός, καθώς λόγω της ουκρανικής κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται σήμερα να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (πέντε συνολικά) αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος.
Έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
Ήδη επικρατούσε έντονος προβληματισμός στην Αθήνα για τα ρωσικά αντίποινα πριν από την ανακοίνωσή τους και την περασμένη Παρασκευή είχε κληθεί ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας κ. Αντρέι Μάσλοφ στο υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον κ. Μίχαλο.
Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μάσλοφ η ελληνική πλευρά επισήμανε τη μετριοπαθή και λογική στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, κάτι που δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε πράξη από το Κρεμλίνο.
ΣΥΡΙΖΑ: Διακόψτε τις κυρώσεις
Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ με τη συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Πούτιν να διακόψει η Ρωσία για 12 μήνες εισαγωγές, αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τυποποιημένων προϊόντων από χώρες μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο.
Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook