Νόμος του Κράτους το πολυνομοσχέδιο
Νόμος του κράτους είναι πλέον το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και του συνόλου του.
Προηγήθηκαν συζητήσεις με αρκετή ένταση στη Βουλή, καθώς ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είχαν προκαλέσει διάσπαση και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι διατάξεις για το πόθεν έσχες, το επικουρικό ταμείο των ενστόλων αλλά και η κατάργηση της δημοσίευσης δημοσίων συμβάσεων στον Τύπο. Για το τελευταίο ζήτημα, μετά από αντιδράσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς, για τη δημοσίευση προκηρύξεων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία για εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ, που αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα μπορούν από τη νέα χρονιά εθελοντικά να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ.
Αναδίπλωση για τον ΕΝΦΙΑ
Μετά από τη διαπίστωση πλήθους λαθών και την ένταση που είχε προκληθεί σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, έπειτα από σχετική εντολή του πρωθυπουργού ο κ. Χαρδούβελης ανακοίνωσε την αναδίπλωση της κυβέρνησης για το θέμα.
Οπως αποφασίστηκε, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις περσινές αξίες γης για 4.000 οικισμούς της χώρας, με τον υπουργό να αναφέρει ότι τα εν λόγω ακίνητα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεσμεύτηκε νωρίτερα, ότι θα εργαστεί για να επιλυθούν τα όποια λάθη στον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ανικανοποίητοι οι ένστολοι από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις
Την ίδια ώρα, ο «πόλεμος» με τους ένστολους καλά κρατεί. Η νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, δεν τους ικανοποιεί.
Με αυτή δίνονται ακόμη 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ένστολων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Σε ότι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε προφορικά ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης, θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ομως ούτε αυτή η νομοτεχνική βελτίωση, που κατατέθηκε λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, φαίνεται να ικανοποιεί τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ενστόλων που βρίσκονται από νωρίς στη Βουλή. Ο λόγος της αντίδρασής τους είναι ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισής τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων. Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.
Εξάλλου, εξαιτίας αυτής της στάσης και πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση από τον Γιώργο Καλαντζή του βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Σχόλια Facebook