CNN: Η Ελλάδα αφήνει τις οδομαχίες και γίνεται Νο1 στον εναλλακτικό τουρισμό

Γκάιντες, αγροτουρισμός, συλλογή σαλιγκαριών, φεστιβάλ γκραφιτάδων, περιηγήσεις σε μεσαιωνικές τάφρους, μαθήματα ελληνικής κουζίνας. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2014 και όχι κάπου μακριά.

Το CNN πραγματοποίησε εκτενές ρεπορτάζ για τον εναλλακτικό τουρισμό που προσφέρει η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να περάσει προς τα έξω ένα διαφορετικό πρόσωπο και να προσελκύσει μεγαλύτερο και πιο ευρύ κοινό τουριστών. Ήτοι: όχι μόνο εκείνους που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο, μια ξαπλώστρα και περιπάτους στην Ακρόπολη και τους άλλους που λατρεύουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα στη χώρα μας.

Από τις οδομαχίες και την εποχή της μακράς ύφεσης, σημειώνει το CNN, η Ελλάδα περνάει σε μια φάση που ο τουρισμός μπορεί να γυρίσει το… νόμισμα υπέρ της.

Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου ακούγονται γκάιντες να παίζουν, καθώς μια ομάδα τουριστών στέκονται μπροστά από μια τάφρο που είχε ανοίξει η Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το 1522 κατά την πολιορκία της Ρόδου. Ο ξεναγός του γκρουπ είναι ντυμένος με τη στολή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Μπορεί να φαίνεται λίγο φολκλόρ, αλλά τελικά ήταν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα από τους ιθύνοντες του resort «Lindian Village» που φέρει τον τίτλο: «Experience Greece». Οι εκδομές που διοργανώνονται περιλαμβάνουν ψάρεμα με παραδοσιακό καΐκι, θεραπείες ομορφιάς με φυσικά προϊόντα του νησιού και γευσιγνωσία κρασιών στους γύρω αμπελώνες των νησιών της Δωδεκανήσου.

Η Μαρίζα Σβιριάδη, διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου, λέει ότι η ιδέα της ήρθε κατά τη διάρκεια των έξι ετών της οικονομικής κρίσης που έφερε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο πάτωμα. «Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο ήταν σαν να ζούμε έναν μικρό πόλεμο», λέει στο CNN.
Τη στιγμή που τα all-inclusive ξενοδοχεία του νησιού «μάντρωναν» τους πελάτες τους μέσα, εκείνη αποφάσισε να τους βγάλει έξω.

«Ήθελα να δείξω ότι υπάρχουν περισσότερα στην Ελλάδα από αυτό που βλέπουν όλοι, κάτι περισσότερο από τη… φέτα! Η κρίση μας ανάγκασε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να γίνουμε δημιουργικοί. Πριν, θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο αλαζονικοί, τώρα πρέπει να προσφέρουμε το καλύτερο».

Εναλλακτική Αθήνα

Η Τίνα Κυριάκη ίδρυσε την «Εναλλακτική Αθήνα» και λέει πως «η κρίση ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να μου συμβεί». Μέχρι το 2010 εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ μια πολυεθνικής εταιρείας, έκτοτε άνοιξε τη δική της τουριστική επιχείρηση. Παρατήρησε τι έλειπε από την Αθήνα και προσπάθησε να το κάνει να συμβεί.
«Η τουριστική άποψη για την Αθήνα είναι στερεοτυπική και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την Ακρόπολη και την αρχαία Αθήνα. Η ιδέα μου ήταν να δουν οι τουρίστες κάτι περισσότερο. Να νιώσουν στο δέρμα τους αυτή την περίπλοκη πόλη.
Εκτός από τις περιηγήσεις μέσα στην πόλη, τα γκράφιτι και την πολυχρωμία διοργανώνει και αυθεντικές βραδιές για καλοφαγάδες σε σπίτια και όχι σε μαγαζιά. Τώρα κάνει δύο ξεναγήσεις την ημέρα και έχει προσελκύσει 25 τουρίστες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εκτός από την ιδιόμορφη περιηγήσεις με τα πόδια της (από τα πιο δημοφιλή είναι ένα γκράφιτι
Αν δεν ήταν για την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, λέει ότι ίσως να μην έχουν βρει το θάρρος να ξεκινήσει η επιχείρηση.
Όπως λέει και η ίδια αν δεν ήταν η οικονομική κρίση δεν θα το είχε προσπαθήσει, «μου έδωσε μια κλωτσιά στον πισινό, κάτι που το χρειαζόμουν. Ο εταιρικός κόσμος δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Δεν είχα κάτι να χάσω και έτσι ξεκίνησα κάτι δικό μου».

Στη Μήλο

Σιγά-σιγά οι tour operators ανακαλύπτουν νησιά που μέχρι πρότινος δεν είχαν φωνή. Η Μήλος είναι μια τέτοια περίπτωση. Ο Αντώνης Μάλλης, που «τρέχει» από το 2011 ένα τουριστικό πρακτορείο με την ονομασία «Travel me to Milos» λέει πως το νησί του είναι μικρό, οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και δεν ενδείκνυται για μαζικές αγορές. «Ήμασταν ο πονοκέφαλος των tour operators». Τώρα πλέον αυτό έχει αλλάξει καθώς πλήθος τουριστών που ενδιαφέρονται για τη γεωλογία, τα υποβρύχια σπήλαια, τα ιαματικά λουτρά, το πειρατικό λημέρι του νησιού και τις κατακόμβες με τις χριστιανικές τοιχογραφίες.

Ο Μάλλης, με γνώσεις στην αρχαιολογία, διοργανώνει τέτοιου είδους εκδρομές, αλλά και εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με τη γεωλογία. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες του να κάνουν ιστιοπλοΐα και πεζοπορία σε επιλεγμένες περιοχές. Πρόσφατα εισήγαγε και μαθήματα μαγειρικής, έτσι ώστε να μάθουν οι ξένοι πώς παράγονται τα τοπικά προϊόντα. Όλα αυτά με απόλυτη επαγγελματική οργάνωση.

Το CNN προτείνει και άλλα σημεία της Ελλάδας όπου χτυπάει η καρδιά του εναλλακτικού τουρισμού. Όπως στη Λακωνία στη φάρμα «Ευμέλια» όπου ο Φραγκίσκος Καρελάς έχει μετατρέψει την οικογενειακή φάρμα σε αγροτουριστική επιχείρηση.

Επιπλέον σημειώνει την «Biolea» στην Κρήτη, τον «Biotopos» στην Κέρκυρα, το ξενοδοχείο «Kinsterna» στην Ελαφόνησο, το ξενοδοχείο «Avli» στην Κρήτη, την Οινοποιία στην Ικαρία και το Milia Mountain Retreat στην Κρήτη.

Όλα προσφέρουν κάτι εντελώς διαφορετικό από το κλασικό, το στερεότυπο και το δεδομένο!

iefimerida.gr