Αυξάνουν τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας- Οι κίνδυνοι στο facebook
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
ΠΗΓΗNewpost.gr
Η μία μετά την άλλη συγκλονίζουν την ελληνική κοινή γνώμη οι συλλήψεις για παιδική πορνογραφία ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Σε πολλές περιπτώσεις συγγενείς, σε ακόμα περισσότερες άνθρωποι υπεράνω υποψίας, επιδίδονται σε εγκλήματα κατά της γενετήσαις αξιοπρέπειας μικρών παιδιών.
Σε αυτό το κλίμα, οι ίδιοι οι γονείς… δεν βάζουν μυαλό. Αναδεικνύουν το Facebook σε διαδικτυακό… οικογενειακό άλμπουμ, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα μικρά παιδιά χαίρονται ανυποψίαστα τη θάλασσα και τις διακοπές τους, ή χαλαρώνουν τις αντιστάσεις τους και την επιτήρηση των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου.
«Ειναι μεγάλο το ποσοστό των γονέων που διαχειρίζονται το ιντερνετ με κουτό τρόπο», λέει στο newpost ο Κώστας Γιαννόπουλος συμπληρώνοντας πως «με δική τους ευθύνη το Facebook έχει γίνει… το “ΣΙΝΕΑΚ” του χθες».
«Το πρόβλημα πάντοτε υπήρχε, δεν έχει γεννηθεί λόγω του internet. Αλλα με τα social media έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους τους ανήκει και δικαιούνται να το προστατεύουν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενημέρωση γονέων και παιδιών. Πρέπει το θέμα να αντιμετωπίζεται ως θέμα υγείας», καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.
Από την Ελληνική Αστυνομία, οι ανακοινώσεις είναι συχνές, για το πώς πρέπει οι κηδεμόνες να προστατεύουν τους ανηλίκους.
Η κυρίαρχη συμβουλή είναι να επιτηρούν χωρίς να γίνονται αδιάκριτοι, να ενημερώνουν χωρίς να επιπλήττουν, να βοηθούν με ψυχραιμία τα παιδιά τους σε κάθε δύσκολη περίσταση και -κυρίως- να μην μεγαλοποιούν τα περιστατικά.
Συγκεκριμένα, από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύουν:
- Για να χρησιμοποιεί το παιδί το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύει:
- Να μη δίνει σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό του φίλο, τον κωδικό πρόσβασής του στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.
- Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα.
- Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στους γονείς του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται.
- Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία.
- Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.
- Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.
- Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με το «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει οπωσδήποτε τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.
- Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.
- Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε το παιδί να συζητά με τους γονείς του και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet . Είναι επίσης απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσετε βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή του στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά σας και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά είναι πολύ σημαντική.
Ειδικότερα:
- Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
- Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
- Να τοποθετήσετε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
- Να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
- Να συζητήσετε με τα παιδιά σας:
- Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα chatrooms .
- Για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
- Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας:
- Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
- Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
- Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
- Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
- Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
- Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
- Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
- Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( cds κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
- Να απευθύνεστε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών.
Σχόλια Facebook