Κ. Τασούλας: “Το Συνέδριο αποδήμων Ηπειρωτών αποτύπωσε τον δρόμο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση”
Ρεπορτάζ-Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εργασίας Αντώνη Μπέζα, του Βουλευτή της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου
(Περιφερειάρχη Ηπείρου
Αλεξ. Καχριμάνη και Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλ. Φίλιου), του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, της Γραμματέως του Σ.Α.Ε. Όλγας Σαραντοπούλου, του νεοεκλεγέντα Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση αλλά και τού Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντ. Αλμπάνη άρχισε πανηγυρικά τις εργασίες του στις 24 και έληξε στις 26 Ιουλίου 2014, στα Ιωάννινα και στο ξενοδοχείο “Grand Serai”, τις οποίες κήρυξε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.) Χρυσόστομος Δήμου.
Σε επίσημο δείπνο μίλησε και ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τον δρόμο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Είναι το τρίπτυχο, που περιέγραψε ο Πρόεδρός του κ. Χρυσόστομος Δήμου, στο χαιρετισμό του, εξωστρέφεια, καινοτομία, ανάπτυξη. Ο Κ. Τασούλας με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, τόνισε ότι «το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες και ειδικότερα στους Ηπειρώτες να
παραδειγματιστούν από τον τρόπο που οι Απόδημοι του Εξωτερικού είναι επιτυχημένοι στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τους βίο, που είναι συνδυασμός σκληρής εργασίας, επιμονής και πείσματος». Το παράδειγμα της προκοπής των Ηπειρωτών του Εξωτερικού είναι η πεμπτουσία της ανάγκης που έχει σήμερα η χώρα μας.
«Αυτό το παράδειγμα καλούμαστε και εμείς σήμερα να εφαρμόσουμε μέσα στη χώρα μας, για να νικήσουμε το πελατειακό κράτος που μας οδήγησε εδώ, να νικήσουμε το λαϊκισμό και τον κρατισμό. Για αυτό το παράδειγμα των Ηπειρωτών του Εξωτερικού είναι πολύτιμο, όχι για τις ομιλίες και τα συνέδρια, όσο σαν υπόδειγμα επιτυχίας και προκοπής μέσα από τη δουλειά. Σας βλέπουμε σαν παράδειγμα επιτυχίας και όχι σαν ομιλητές. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, χρειάζεται και τη βοήθεια των παιδιών της από το εξωτερικό», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.
ΑΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
Ο Θεσπρωτός Υφυπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της κρίσης για να προσθέσει: «Η ανάπτυξη όμως, δεν έρχεται από μόνη της, δεν έρχεται με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού. Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι επομένως αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι μόνο δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά εντελώς αντίθετα, οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι «πολυτέλεια» αλλά ζωτική ανάγκη. Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον πεθαίνει».
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία των Υπουργείων σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την εξυπηρέτηση των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι σε επίπεδο Περιφέρειας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των επιχειρηματικών δράσεων. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και στο σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού προγράμματος, τονίζοντας ότι η Ήπειρος πρέπει να στηριχθεί για την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Η πρώτη συνεδρίαση, μετά τις ομιλίες, ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τα Ζαγόρια με τίτλο: «Οι άνθρωποι της πέτρας».
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
Την δεύτερη μέρα, η πρώτη θεματική ενότητα ήταν αφιερωμένη στο «νέο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου», και ξεχώρισαν οι εισηγήσεις από τους Παναγιώτη Μίχαλο – Γ. Γ. Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών «Εξωστρέφεια: Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», Σταύρο Ιωαννίδη «Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας», Δημήτρη Κουρέτα-Καθ. Πανεπ. Θεσσαλίας «Από το ερευνητικό εργαστήριο στην αγορά» και Ασημάκη Χαδουμέλη «Ελληνικά Τεχνολογικά Επιστημονικά Πάρκα: Παρελθόν, Παρόν, Περιορισμοί και Προοπτικές».
Το προφίλ της Περιφέρειας Ηπείρου και προτάσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη της Ηπείρου και το στρατηγικό της σχεδιασμό έκαναν ο Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιωαννίνων Στ. Παργανάς, Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, για την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο σχολίασαν οι: Αρετή Σκαφιδάκη-Οικονομικός & Εμπορικός Ακόλουθος Υπουργείου Εξωτερικών, από το Επιμελητήριο Άρτας ο Πρόεδρος Χρήστος Παπάζογλου, από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Πάσχος, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ο Πρόεδρος Ιωάννης Μήτσης και από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ο Πρόεδρος Ιωάννης Γιαμάς.
Σχετικά με την εξωστρέφεια της Ηπείρου μίλησαν ο Κυριάκος Λουφάκης, «Συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Ηπείρου», ο Γ. Γκωλέτσης, «Αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας Ηπείρου» και η Ουρανία Βρόντου «Αθλητικός Τουρισμός: Η δύναμη της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων ανάπτυξης», ενώ σχετικά με τις επιχειρήσεις ο Παναγιώτης Τζέλλος, «Νεανικότητα, Επιχειρηματικότητα, Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα».
Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν στο επίσημο δείπνο και με τη βράβευση μαθητών απόδημων Ηπειρωτών του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και των Ηπειρωτών Ολυμπιονικών.
Σχόλια Facebook