Με καταδίκη κινδυνεύει η Ελλάδα για τα ομόφυλα ζευγάρια
Αντιμέτωπη με μια δεύτερη βαριά καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο δεν αποκλείεται να βρεθεί η Ελλάδα, επειδή δεν επιτρέπει τη σύναψη συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια.
Τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τη χώρα μας σηματοδοτεί η προσφυγή που κατατέθηκε στο Στρασβούργο για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αλλά και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις. Την προσφυγή «υπογράφουν» 162 ομόφυλα ζευγάρια και η κατάθεσή της στο δικαστήριο του Στρασβούργου έρχεται μέσα σε διάστημα περίπου επτά μηνών μετά την καταδίκη της χώρας μας, επειδή ακριβώς δεν νομοθέτησε υπέρ της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, κάτι αντίθετα, που έχει πράξει για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Πρόκειται για την απόφαση που είχε αποκαλύψει η «Α» και η οποία είχε εκδοθεί από το δικαστήριο του Στρασβούργου τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να επεκτείνει άμεσα το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε οΓρηγόρης Βαλλιανάτος που είχε «πρωτοστατήσει» στη διαδικασία κατάθεσης της σχετικής προσφυγής ενώ βάση της απόφασης που εκδόθηκε η χώρα μας υποχρεώνονταν να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τις δαπάνες για δικαστικά έξοδα.
Τώρα, μια νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Στρασβούργο όχι μόνο για παραβίαση του δικαιώματος του σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αλλά και για μη συμμόρφωση της χώρας μας με την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αυτής δηλαδή με την οποία δικαιώθηκε ο Γρ. Βαλιανάτος), βρίσκεται προ των πυλών όπως εξηγούν μιλώντας στην «Α» έμπειροι δικηγόροι και δικαστές.
«Η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έπρεπε ήδη να έχει γίνει και στην Ελλάδα από την στιγμή που η εφαρμογή του δια νόμου αποτελεί δέσμευση της χώρας μας έναντι του συμβουλίου της Ευρώπης» τονίζουν οι ίδιες πηγές, χωρίς να παραλείπουν να σημειώσουν πως αν η επέκταση αυτή δεν έγινε ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι γατί κάποιοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος αλλά και τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας και της Εκκλησίας που φαίνεται να παραμένει ανένδοτη σε τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Μέχρι σήμερα, οι ιθύνοντες εκτιμούσαν ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για τέτοιες τομές και ότι η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία όπου το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια θεσπίστηκε από το 1999 και μάλιστα πρόσφατα επετράπη και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων» επισημαίνει έγκριτος νομικός που είχε μάλιστα κληθεί να δώσει τα φώτα του για το θέμα αυτό στους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων.
Γιατί «πάγωσε» η επέκταση
Παρ” όλα αυτά η χώρα μας –όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α»– είχε φτάσει πολύ κοντά στη σύναψη του συμφώνου και για ομόφυλα ζευγάρια το διάστημα της συγκυβέρνησης και ενώ τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατείχε ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.
Ειδικότερα, το διάστημα της συγκυβέρνησης το θέμα της επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είχε αναλάβει και είχε ασχοληθεί η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει «χρεωθεί» την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, υπό τον αρεοπαγίτη κ.Δημήτρη Κράνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή άναβε, τότε, το «πράσινο φως» για την ελεύθερη συμβίωση ενός ομόφυλου ζευγαριού χωρίς να επιτρέπεται, η υιοθεσία παιδιών.
Και ενώ όλα ήταν έτοιμα ώστε το σχέδιο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση όλες οι σχετικές με αυτό διεργασίες «πάγωσαν» στη «σκιά» της καταψήφισης από Νέα Δημοκρατία, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή, τότε, τριών άρθρων του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που έδιναν δυνατότητα αναψηλάφησης υποθέσεων μετά από προσφυγή και δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με αφορμή αυτό το γεγονός η συγκυβέρνηση –τα θεμέλια της οποίας ήδη είχαν αρχίσει να τρίζουν– έκανε πίσω στην ψήφιση της σχετικής ρύθμισης μη θέλοντας να ανοίξει και νέα μέτωπα.
«Οδηγός» της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει να αναμορφώσει το οικογενειακό δίκαιο και να επεκτείνει την εφαρμογή του συμφώνου και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθετικό πλαίσιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια που είχε ψηφιστεί επί θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ.Σωτήρη Χατζηγάκη, το 2008. Λίγους μήνες αργότερα, τέθηκαν και οι πρώτες νομοθετικές βάσεις για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, πλην όμως δεν κατέληξαν, προφανώς, λόγω των συγκυριών σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Η όλη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης ήταν επικεντρωμένη στην νομοθετική κατοχύρωση της συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών με την υπογραφή του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης. Η συμφωνία για την ελεύθερη συμβίωση θα γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, θα δηλώνεται στο ληξιαρχείο και θα καταχωρείται στο ληξιαρχικό βιβλίο. Τα μέλη του ζευγαριού που θέλουν να συμβιώσουν με την ισχύ συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, θα πρέπει να είναι ενήλικες, και σε καμία περίπτωση συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας. Ακόμη, δεν θα πρέπει να έχουν τελέσει γάμο με ετερόφυλο πρόσωπο ή να έχουν υπογράψει άλλο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αποτελεί δέσμευση της Ελλάδος έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η άρνηση ωστόσο της Ελλάδας να το εφαρμόσει έρχεται την ώρα που Γαλλία και Βρετανία τάσσονται υπέρ του γάμου με… παπά και με κουμπάρο ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Τις ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά δείτε τι ισχύει στις παρακάτω χώρες:
# ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στο Άμστερνταμ τελούνται γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων. Το ζευγάρι μάλιστα μετά από τρία χρόνια κοινής ζωής μπορεί να κάνει αίτηση για δικαστική έγκριση υιοθεσίας.
# ΔΑΝΙΑ: Ισχύει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από το 1989. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων το δικαίωμα να υπογράφουν το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
# ΕΛΒΕΤΙΑ: Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ισχύει από το 2004. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να κατοχυρώσουν τη σχέση τους, αποκτώντας τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια ως προς τη σύνταξη, την ασφάλιση και τη φορολογία. Δεν προβλέπεται δικαίωμα υιοθεσίας.
# ΓΑΛΛΙΑ: Ισχύει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από το 1999 ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που ανάβει το «πράσινο φως» για το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, χωρίς να δίνει δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών.
# ΙΣΠΑΝΙΑ: Προβλέπεται γάμος ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το 2005. Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων έχει τις ίδιες προϋποθέσεις με το γάμο μεταξύ ετερόφυλων.
ΒΡΕΝΤΑΝΙΑ: Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είναι σε ισχύ από το 2005 ενώ πρόσφατα «πέρασε» και ο νόμος που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, αλλά χωρίς υιοθεσία.
Α.Κ. apopsi.gr- Αναρτήθηκε από ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Σχόλια Facebook