Ο κ. Armand d’Angour
Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας
Ευτυχώς που υπάρχει το BBC! Ευτυχώς που υπάρχει ο καθηγητής Armand d’Angour! Ευτυχώς που υπάρχει η Οξφόρδη!
Ευτυχώς που ο Θεός σώζει τη Βασίλισσα!
Τι θα γινότανε η ανθρωπότητα χωρίς όλα αυτά; Θα μέναμε όλοι μας δια παντός με τα μάτια κλειστά να φαντα(σια)ζόμαστε πως υπήρξε τάχα Αρχαία Ελλάδα, πώς υπήρξαν δήθεν Αρχαίοι Έλληνες, πώς υπήρξε Αρχαίος ελληνικός Πολιτισμός!
Τι ουτοπία!
Και καλά εμείς, μια χούφτα άνθρωποι είμαστε όλοι κι όλοι, μαζί και με τους Απόδημους. Η ανθρωπότητα ολόκληρη, όμως; Για σκεφθείτε, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τους αιώνες να πιστεύουν σε …παραμύθια!
Αμ η Αμερική που εμπνεύστηκε, λέει τη δημοκρατία από την αρχαία Ελλάδα και που «στρογγυλοκάθισε» πάνω στα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής διανόησης και στην συμβολή του ελληνικού πνεύματος παγκοσμίως; Έναν Μύθο καβάλησε κι αυτη! Την βλέπω οσονούπω να σκάει στο έδαφος με γδούπο! Κι έχει ανεβεί πολύ ψηλά!
Την μεγαλύτερη πλάκα την έπαθαν οι Σκοπιανοί, που μακέλεψαν την ιστορία και χάλασαν τον κόσμο για να πείσουν ότι δήθεν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν δικός τους και τώρα τους βγαίνει, λέει, μέθυσος! Ή μήπως μύθος ήτανε κι αυτός; Μήπως η Αλεξάνδρεια, η Αλεξανδρούπολη και τόσες άλλες ομώνυμες πόλεις είναι και αυτές ένας μύθος;
«How many Greek legends were really true?» Κανένας! Ούτε καν η Ακρόπολη πείθει ότι υπήρξε ο Περικλής. Μήτε καν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πιστοποιούν την ύπαρξη του Φειδία και του Καλλικράτη. Ούτε αυτός ο ίδιος ο Παρθενώνας!..
Οφθαλμαπάτη είναι, όπως ψεύτικος ήταν και ο Δούρειος Ίππος! Προβιές αλόγων με τις οποίες, λέει, σκέπαζαν τις πολιορκητικές μηχανές εκείνα τα χρόνια! Τα χρόνια που φαίνεται έζησε ο πολύς κ. Armand d’Angour. Και προφανώς δεν άντεξε να αφήνει την ανθρωπότητα σε τέτοια πλάνη και ξαναγεννήθηκε σήμερα για να διαλύσει τους μύθους…
«Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι κάποια στιγμή αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα ελληνικά γιατί έτσι διασώθηκαν», γράφει το δημοσίευμα. Σώπα καλέ! Δηλαδή υπήρχε ελληνική γλώσσα; Ποιοι την εφεύραν; Ποιοι την μιλούσαν; Αυτή δεν ήτανε μύθος όπως ο …Όμηρος;
Αλλά αν ο Όμηρος ήτανε …μύθος, ποιος έγραψε την Ιλιάδα και ποιος την Οδύσσεια; Η Ιλιάδα δεν σώζεται ολόκληρη στις μέρες μας; Κι αν ο Όμηρος δεν …ευθύνεται για τα Ομηρικά Έπη, όποιος και να τα συνέθεσε ήταν τάχα νους κατώτερος ενός Όμηρου;
Ο Πυθαγόρας ήταν …Βαβυλώνιος ή η Βαβυλώνα μετακόμισε στην αρχαία Ελλάδα; Ό,τι κι απ’ τα δύο αν έγινε …μύθος και η πατρότητα του θεωρήματος! Προφανώς, μπέρδεψε ο κ. καθηγητής τη «μέθοδο» του συμπατριώτη του Έλγιν με εκείνη του Πυθαγόρα και των αρχαίων Ελλήνων!..
Μεγάλε, σου ξέφυγε, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια: Αυτά τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού, που περήφανα επιδεικνύετε (γιατί δικά σας ούτε και ως απλό μύθο έχετε!) στο «περίφημο» Βρετανικό Μουσείο, είναι δικά μας, είναι Ελληνικά.
Σχόλια Facebook