Προς οριστικό λουκέτο οι Μαλαισιανές Αερογραμμές;

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Μοσίν Αζίζ. Δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σοκ των δύο αεροπορικών τραγωδιών μέσα σε πέντε μήνες. Στην πτήση…
Άμστερνταμ-Koυάλα Λουμπούρ του Mπόινγκ 770 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 17 Ιουλίου, έχασαν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με την επίσημη θέση των ΗΠΑ το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που χρησιμοποίησαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Αυτή η αεροπορική τραγωδία έρχεται μόλις πέντε μήνες (8 Mαρτίου 2014) μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ-370 πάνω από τον Ινδικό ωκεανό. Στο μοιραίο εκείνο αεροσκάφος, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, επέβαιναν 239 άνθρωποι.
Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o Μοσίν Αζίζ, ειδικός σε θέματα αερομεταφορών της Maybank Investment Bank με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ, εκτιμά ότι ο εθνικός μαλαισιανός αερομεταφορέας αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα όταν συνέβη η πρώτη αεροπορική τραγωδία. Μετά και τη δεύτερη τραγωδία, το οικονομικό μέλλον της εταιρίας φαντάζει δυσοίωνο.

Μεγάλες απώλειες και πιθανό «λουκέτο»

Σύμφωνα με τον Μοσίν Αζίζ δύο αεροπορικά δυστυχήματα για την ίδια εταιρία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελούν τεράστιο πλήγμα. «Δεν μπορώ να διακρίνω με ποιον τρόπο οι Μαλαισιανές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να υφίστανται με την παρούσα μορφή. Ήδη πριν από τα γεγονότα αυτά υπήρχε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η εταιρία θα μπορούσε να επιβιώσει για ακόμη έναν χρόνο, αφού οι απώλειες άγγιζαν τα 1,16 εκατομ. ευρώ. Βάσει αυτών των δεδομένων εκτιμούμε ότι η εταιρία ενδεχομένως να σταματήσει τη δραστηριότητά της υπό την παρούσα μορφή μέσα στο δεύτερο τετράμηνο του επόμενου έτους», εκτιμά ο αναλυτής.
Ο ίδιος αναφέρει πως τα οικονομικά μεγέθη που προβληματίζουν δεν είναι τόσο αυτά που αφορούν άμεσα τα δύο δυστυχήματα, μιας και οι αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων βαρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρίες. «Οι μεγαλύτερες απώλειες αναμένονται εξαιτίας της πτώσης του μέσου όρου των τιμών των εισιτηρίων, μιας και οι επιβάτες δεν προτίθενται να πληρώσουν εισιτήρια των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε πολύ υψηλές τιμές», αναφέρει ο Μ. Αζίζ. Παράλληλα αναμένεται και ελαφρά μείωση των πωλήσεων, αν και σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το διάστημα Απριλίου και Μαΐου, οι απώλειες μετά την πρώτη τραγωδία δεν ήταν σημαντικές.

Πρωτοφανής καταστροφή εδώ και 100 χρόνια

Ο Μοσίν Αζίζ αναφέρει μάλιστα πως πρόκειται για μία αεροπορική τραγωδία «άνευ προηγουμένου» στην ιστορία των διεθνών αερομεταφορών, που μετρά αισίως 100 χρόνια. «Καμία άλλη αεροπορική εταιρία δεν πέρασε αυτό που περνούν τώρα οι Μαλαισιανές Αερογραμμές: δύο τεράστιες καταστροφές μέσα σε πέντε μήνες». Εντούτοις ο μαλαισιανός αναλυτής εκτιμά πως παρά το σοκ που προκάλεσαν οι δύο μοιραίες πτήσεις, «μετά από τέσσερις με πέντε μήνες τα πράγματα θα επανέλθουν σε κανονική τροχιά». Εκτιμάται ότι μετά από ένα σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα, το χρονικό αυτό διάστημα είναι αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών.
Ωστόσο η περίπτωση των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τον ειδικό, από τη στιγμή που έχουν μεσολαβήσει δύο πρωτοφανείς τραγωδίες. Άλλωστε ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία στον τομέα των αερομεταφορών που καθορίζει και την οικονομική τους πορεία, είναι η εμπιστοσύνη των επιβατών στην εκάστοτε εταιρία. Όπως αναφέρει o M. Aζίζ: «Υπό κακονικές συνθήκες η τιμή είναι το παν. Αυτοί που προσφέρουν τις καλύτερες τιμές κερδίζουν. Ωστόσο αν δεν υπάρχει αίσθηση ασφάλειας, όσο κι αν ρίξει μια εταιρία τις τιμές, η ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή». Υπό αυτή την έννοια το άμεσο μέλλον των Μαλαισιανώ Αερογραμμών είναι δυσοίωνο.

ΠΗΓΗ:Fimotro.blogspot.com