Πούτιν καλεί τώρα τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας» είπε ο Πούτιν.
Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστώνς.
«Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν» συνέχισε.
Ζυμώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη».
«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους, είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μοροζόφ στην εφημερίδα Australian Financial Review.
Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».
Ζητείται επίσης η άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά διεθνής και αντικειμενική.
Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.
Ρωσική συναυτουργία βλέπουν οι ΗΠΑ
Σε μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων την Κυριακή σε αμερικανικά δίκτυα, ο Τζον Κέρι παρέθεσε με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λεπτομέρεια τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ και τα οποία ουσιαστικά δείχνουν σε ρωσική συναυτουργία στην κατάρριψη.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17.
«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή State of the Union στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Αν και «σταμάτησε» πριν επιρρίψει άμεσα στη Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το πιο λεπτομερές μέχρι στιγμής «κατηγορώ» ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αυτονομιστές με το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε.
Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και γνωρίζουν και την πορεία του, βάσει δορυφορικών εικόνων. «Γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης» είπε επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.
Λάβρος κατά Πούτιν ο Κάμερον
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.
« Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.
Ο ίδιος εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου.
«Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.
Σε υψηλούς τόνους και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος-παρίας αν δεν συνεργαστεί και δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει».
Oι Ρώσοι πρέπει να ξέρουν ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω τους. Το πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτό το περιστατικό θα καθορίσει το πώς θα τους βλέπει ο κόσμος στους επόμενους μήνες και χρόνια, σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Σχόλια Facebook