H Εγκύκλιος 1177/14 στο …μικροσκόπιο
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η Εγκύκλιος 1177/14 της Γραμματείας Εσόδων για το φορολογικό καθεστώς των Ομογενών, χρήζει, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, διπλής και τριπλής ανάγνωσης. Ανέλπιστα, δεν είναι όσο απλή υποστήριζε ότι θα ήταν η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Πάλι «πολλά λέει και μπερδεύει τους Εφόρους», σύμφωνα με την άποψη έγκριτου Νομικού της Καλαμάτας.
Επίσης, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, με την νέα ρύθμιση δημιουργείται νέο μείζον ζήτημα καθώς η Εγκύκλιος δεν δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο ομογενή να προβεί σε διορθωτική δήλωση, αν για κάποιο λόγο κάνει κάποιο λάθος στην σύνταξη της δήλωσης.
Και φυσικά είναι πολύ εύκολο σε μία δήλωση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας να κάνει ένα λάθος! Πουθενά στην Εγκύκλιο δεν προβλέπεται η διορθωτική δήλωση…
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αφού ισχύει για τους Έλληνες φορολογούμενους η υποβολή διορθωτικής δήλωσης, θα ισχύει και για τους ομογενείς! Αμ δε! Ισα-ίσα, επειδή με το νόμο δεν εξισώνει τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού με τους Έλληνες φορολογούμενους, δεν ισχύει a priori γι’ αυτούς ό,τι ισχύει για τον Έλληνα φορολογούμενο!
Βέβαια, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα ο υπουργός να προβεί σε αλλεπάλληλες διευκρινιστικές Εγκυκλίους και να διορθλώσει ή να προβλέψει ότι δεν έχει τώρα προβλεφθεί. Αλλά ήδη –και αυτό είναι το δεύτερο αρνητικό της 1177/14:
Η Εγκύκλιος πάσχει –αντίθετα με τις διακηρύξεις- από αθεράπευτη πολυπλοκότητα! Έτσι ουδείς ομογενής, η Έλληνας πολίτης ή Νομικός, ή Φοροτεχνικός μπορεί να το δει και να καταλάβει τι συμβαίνει!
Χρειάζεται, επομένως, υπομονή μέχρι οι ειδικοί φοροτεχνικοί που έχουμε επιφορτίσει με το έργο αυτό, να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα, την οποία και θα παρουσιάσουμε από τις στήλες της Panhellenic Post, αμέσως μόλις μας παραδοθεί.
ΩΣΤΟΣΟ μιά πρώτη εκτίμηση, είναι ότι:
- Διορθώνεται το ζήτημα με αυτούς οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλώσει αλλαγή φορολογικής κατοικίας, εάν αποδείξουν ότι ήταν κάτοικοι εξωτερικού.
- Ρυθμίστηκε το θέμα των εγγράφων που χρειάζονται για την αλλαγή φορολογικής κατοικίας. Μιά σειρά από διαζευτικά «ή» και η προσθήκη της λέξης «υποχρεούται» (σ.σ. η εφορία να δέχεται ΕΝΑ από τα δικαιολογητικά, όποιο έχει ο Ομογενής) δίνει τέλος στις παράλογες αξιώσεις ορισμένων Εφόρων.
- Εκεί που πάλι θα μπερδευτούν οι Έφοροι είναι στο «Κράτος με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς». Το ερώτημα είναι, αντί για την συγκεκριμένη διατύπωση, γιατί δεν αναφέρει ονομαστικά τα κράτη αυτά ώστε να είναι ξεκάθαρο και να μην χρειάζεται ο κάθε Έφορος να …γνωμοδοτεί ποιό είναι αυτό το Κράτος με το ειδικό φορολογικό καθεστώς…
- Τα λάθη αβλεψίας ούτε και από εδώ έλειψαν.Έτσι, αντί για Εγκύκλιο 1177/14 (όπως σωστά γράφει στην αρχή) κάπου προς το μέσον την αναφέρουν ως …1174! (Ελπίζουμε οι Έφοροι να μην ψάχνουν να βρουν την ανύπαρκτη 1174 αλλά να αρκεστούν στην υπαρκτή 1177/14!)
- Θα επανέλθουμε στο όλο ζήτημα μόλις έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα από τους ειδικούς φοροτεχνικούς που το μελετούν για λογαριασμό της Panhellenic post και, φυσικά της ομογένειας.
Όπως και στο προηγούμενο άρθρο μας σημειώναμε: “Αναμένουμε να δούμε τη νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα”. Η επιφύλαξη ισχύει ακόμη…
Τέλος, το εάν θα παραμείνουν ισχυροί οι πανηγυρισμοί μας για την νέα Εγκύκλιο (δύο χρόνια την πιλάτευαν) ή αν θα χρειασθεί να αναφωνήσουμε mea coulpa, αυτό είναι στο χέρι του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη.
Σχόλια Facebook