«Ναι» των ευρωπαίων ηγετών σε Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν
Ο Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου μετά και την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ.
Η Βρετανία ζητούσε να μην είναι ο Γιούνκερ υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε απομονωμένος και χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε ψηφοφορία -την πρώτη που διεξήχθη για πρόεδρο της Κομισιόν- και με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν -όπως αναμενόταν- το χρίσμα στον Γιούνκερ.
Μόνο ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, σε μία απόφαση που θεωρείται πλήγμα για τον Κάμερον, ο οποίος επέμενε στην απόφασή του να επιδιώξει να μη δοθεί το χρίσμα στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν εργάστηκαν μαζί για να βρουν μία εναλλακτική λύση στον Γιούνκερ.
Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, εξαπολύοντας και προσωπική επίθεση κατά του Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ακατάλληλο» για την προεδρία της Επιτροπής.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι ο Γιούνκερ έχει αφιερώσει τη ζωή του προσπαθώντας να αυξήσει την εξουσία των Βρυξελλών και επέμεινε ότι ο Γιούνκερ δεν πρόκειται να ηγηθεί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητά του.
Στην ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Ρομπάι και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε επί της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.
Ειδική αναφορά έκανε στα όσα έγιναν σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ, την προώθηση της ανάπτυξη και της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της μετανάστευσης.
Το έργο της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ εξήραν για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι Ρομπάι και Μπαρόζο, μιλώντας για εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρία και με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Μάλιστα ο τελευταίος εκανε αναφορά και στο έργο της κυβέρνησης Σαμαρά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «αν και παραμένουν μεγάλες προκλήσεις, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει καταφέρει πολλά».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρόσωπο του είναι πολύ σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εκ μέρους της Ελλάδας ψήφισε υπέρ του κ. Γιούνκερ, διότι όπως είπε, «είναι η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη».
«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής που μπορεί να γεφυρώσει διαφορές. Είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά την Ευρώπη και τα προβλήματά της, έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και δεσμεύεται να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Εξάλλου, ερωτηθείς για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα στο δημοσιονομικό σκέλος, προωθώντας παράλληλα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι παράλληλα με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται επειγόντως η τόνωση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι δύο στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με το Λουξεμβούργιο ομόλογό του, ο οποίος θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Επίσης, τον Ιούλιο ο Αντ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και η προώθηση κοινών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως είναι η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική Προεδρία, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη έκβασή της και το νομοθετικό της έργο.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το 40% του προϋπολογισμού και από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα, τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 19 εκατ. ευρώ. «Είναι νέο ρεκόρ συνετής οικονομικής διαχείρισης», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook