Η Άγκυρα χαρακτηρίζει “εκλιπούσα” την Κυπριακή Δημοκρατία! Συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου

«Εκλιπούσα» (defunct) χαρακτηρίζει η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, σε έγγραφό της, το οποίο υπέβαλε προχθές στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Στο έγγραφο, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα τονίζει ότι είναι «νεκρό» το κράτος της Κύπρου, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Το έγγραφο, το οποίο εν πολλοίς συνιστά απάντηση στην κοινή θέση της ΕΕ για την Τουρκία, διανεμήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της φερόμενης ως «εκλιπούσας».

Όπως συναφώς επισημαίνεται στο έγγραφο, «έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα “Κυπριακή Δημοκρατία” και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης».

Σημειώνει, επίσης, πως η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκαλεί η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί». Δεν μπορούν, προστίθεται, να ισχυριστούν αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, έχουν «ισότιμο καθεστώς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε την Τετάρτη, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έγινε μια πολιτική επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και μια σύντομη αναφορά στην περιφερειακή κατάσταση.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά ανοιχτά προβλήματα τα οποία μας απασχολούν μέσα από το κύμα των μεταναστών, αλλά μας απασχολούν επίσης γιατί υπάρχει θέμα περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς ειρήνης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε επίσης ότι, σε διμερές επίπεδο, «μιλήσαμε για όλα όσα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και μείναμε σύμφωνοι να χρησιμοποιούμε τους διαύλους της πολιτικής και διπλωματικής επικοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρακτικά ζητήματα, αλλά κυρίως προκειμένου να ετοιμάσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ