Wall Street Journal: Γιατί το ΔΝΤ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα
Για τα πεπραγμένα του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά και τη συγγνώμη που δεν είπε ποτέ στη χώρα η διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.
«Την περασμένη εβδομάδα, η Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Βρετανία. Είναι κρίμα που το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έδειξε την ίδια αβροφροσύνη απέναντι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως η «προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η βρετανική κυβέρνηση “παίζει με τη φωτιά” με τη στρατηγική της λιτότητας, δεν προκάλεσε ζημιά, με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας βιώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη».
«Ωστόσο τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ πέρυσι» συνεχίζει η WSJ, είχαν πραγματικές συνέπειες.
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η άρνηση του Ταμείου να πιστέψει πως η Ελλάδα θα πετύχαινε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης, που με τη σειρά της καθυστέρησε την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν η κυβέρνηση είχε «υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις για νέα μέτρα ώστε να μειωθεί το “φανταστικό έλλειμμα”, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης».
Παρότι τελικά το ΔΝΤ δεν είπε ξεκάθαρα συγνώμη, παρατηρεί ο αρθρογράφος, η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης περιέχει αρκετά σημάδια μεταμέλειας, αφού όπως αναφέρεται, μιλά μεταξύ άλλων, για σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η αναγνώριση της προόδου της χώρας είναι δικαιολογημένη, καθώς όπως σημειώνει το δημοσίευμα ο Αντώνης Σαμαράς είναι ειλικρινής όταν δηλώνει αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία μοντέρνα οικονομία της αγοράς.
«Και επιπλέον, η Ελλάδα επιβίωσε από τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ανάκαμψη, αφού το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου, και ενδεχομένως και μετά», συνεχίζει το δημοσίευμα στο οποίο γίνεται αναφορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η εφημερίδα αναφέρει πως είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να συνεχίσουν να παίρνονται, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Πάντως, για τη WSJ, το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας εξαρτώνται από την κατάσταση του τραπεζικού της κλάδου. Έστω και εάν αυτή η επιφυλακτικότητα δεν βρίσκει σύμφωνους τους διεθνείς επενδυτές που έριξαν 8,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες φέτος.
«Τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο. Εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο και οι τράπεζες είναι υπεραισιόδοξες στο τι μπορούν να ανακτήσουν από τα κόκκινα δάνεια, τότε η πιστωτική ασφυξία θα συνεχιστεί, πλήττοντας την ανάκαμψη. Αλλά εάν οι τράπεζες -και οι επενδυτές- έχουν δίκιο, τότε η ποιότητα ενεργητικού θα βελτιωθεί γρήγορα μόλις η εμπιστοσύνη επιστρέψει. Τα κόκκινα δάνεια θα ρυθμιστούν άμεσα, ο τραπεζικός δανεισμός θα επιστρέψει, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί. Και το επιχείρημα υπέρ της συγνώμης του ΔΝΤ θα είναι συντριπτικό», καταλήγει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σχόλια Facebook