Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα την αντικατάσταση του Γ. Προβόπουλου από τον Γ. Στουρνάρα στην διοίκηση της τράπεζας
– Η θητεία του Γ. Προβόπουλου λήγει σε μερικές ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες από χθες το βράδυ ο Σαμαράς τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του
– Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας βρίσκεται στο Βερολίνο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σόιμπλε

Πριν από λίγα λεπτά τελείωσε η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η απόφαση, που ήταν ομόφωνη, επικύρωσε αυτό που λεγόταν εδώ και καιρό, πως νέος διοικητής δηλαδή αναλαμβάνει ο Γ. Στουρνάρας.

Είναι γεγονός! Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ”το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή”.

Η εισήγηση αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Το “ευχαριστώ” του Α. Σαμαρά στον Γ. Προβόπουλο

Ο Α. Σαμαράς με δήλωσή του εξαίρει το έργο του προκατόχου του Ι. Στουρνάρα, τονίζοντας πως ο Γ. Προβόπουλος συνέβαλε καθοριστικά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην πιο δύσκολη μεταπολεμική στιγμή για τη χώρα.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:
Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας.

Αναμενόμενη επιλογή

Η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μόνο έκπληξη δεν θεωρείται.
Μάλιστα οι ελάχιστες αμφιβολίες που υπήρχαν διαλύθηκαν προχθές, μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και πως νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο Γ. Χαρδούβελης.Έτσι ο δρόμος για την Τράπεζα Ελλάδας άνοιξε διάπλατα για τον Γ. Στουρνάρα.

Όμως εξίσου αναμενόμενες είναι και οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο ο Γ. Στουρνάρας είναι κόκκινο πανί.
Κανείς δεν ξεχνάει τις δριμύτατες ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου προς τον πρωθυπουργό, μετά τις ευρωεκλογές, με τις οποίες του διαμήνυαν να μην διανοηθεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση τοποθετώντας στην Τράπεζα Ελλάδας τον Στουρνάρα.
Και μόνο άσχετη δεν είναι η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι πλέον και ”προϊστάμενος” του Γ. Στουρνάρα, κάτι που γίνεται αυτόματα από την λήψη των καθηκόντων του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση, επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Στουρνάρα προκλητική ενέργεια, καθώς -όπως υποστηρίζει- δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαία διαβούλευση.

Χθες, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο ανέφερε ότι η θέση του διοικητή της ΤτΕ πρέπει να καλυφθεί έπειτα από διαβούλευση, προσθέτοντας ότι επιλογή του προσώπου πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».

Newsroom ΔΟΛ