Γνωστά ονόματα και φέτος στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Αθήνα

Με ενθουσιασμό και πυρετώδεις προετοιμασίες, το Μέγαρο ανοίγει τον Κήπο του για πέμπτη συνεχή χρονιά, στήνοντας ένα μαγικό σκηνικό στο κέντρο της πόλης, με πολλή μουσική, χορό και εκπλήξεις.

«Η εποχή έχει ανάγκη από τραγούδι και εμείς προσπαθούμε να το προσφέρουμε στην καλύτερη δυνατή του μορφή» ανέφερε κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων στον Κήπο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιώργος Κουρουπός.

Στόχος του οργανισμού -όπως είπε- είναι να γίνει ο Κήπος «ο επίγειος παράδεισος του τραγουδιού». Ένας χώρος αναψυχής, δροσιάς, χαλάρωσης και διασκέδασης, με τις εκδηλώσεις του να εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής και ν’ αποτελούν ένα «πολύχρωμο μπουκέτο» που θα ικανοποιήσει όλο το φάσμα των απαιτήσεων του κοινού.

Αναγνωρισμένοι και αγαπημένοι καλλιτέχνες, αλλά και νέοι τραγουδοποιοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική σκηνή, πλαισιώνουν τις 20 συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι, στον Κήπο του Μεγάρου και φιλοδοξούν να ταξιδέψουν το κοινό σε τόπους μουσικούς: μπλουζ, τζαζ, σουίνγκ, βαλς, ροκ, κλασική, άμπιεντ, έντεχνο, ρεμπέτικο, μπαλάντες, μικρασιάτικα. «Η περσινή επιτυχία μας έδωσε την δυνατότητα να γίνουμε φέτος ακόμα πιο τολμηροί σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό» είπε η διευθύντρια παραγωγής Ειρήνη Ανδρεάδη.

Για τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννη Μάνο, ο Κήπος ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί. «Η χρονιά που μας πέρασε ήταν η δυσκολότερη που έχει διανύσει το Μέγαρο στην ιστορία του, έχω την αίσθηση ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη» δήλωσε ο ίδιος και αποκάλυψε πως στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Κήπου δεν αποκλείεται να υπάρχουν και εκπλήξεις με κλασική μουσική αλλά και.. αθλητικού περιεχομένου με αφορμή το Μουντιάλ, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο κύκλος εκδηλώσεων ξεκινά με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, ο οποίος ανοίγει πανιά για «Λιμάνια ξένα», από το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής τραγουδοποιίας (6/6). Τον συνοδεύουν oι «Φτερωτές Κιθάρες» στα νέα και στα δικά του γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια.

«Πρέσβειρες» της Ελλάδας των ποιητών και του λόγου, η Αγγελική Ιωαννάτου και η Κατερίνα Φωτεινάκη παίρνουν τη σκυτάλη και ενώνουν με τη φωνή και τις κιθάρες τους την ποίηση και τη μουσική του Ελύτη, του Θεοδωράκη και άλλων μεγάλων δημιουργών (Kι αν το δέντρο καίγεται, 16/6), ενώ ένας άλλος Έλληνας της Διασποράς, ο 22χρονος συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής Theodore (Θοδωρής Πολυχρονόπουλος) θα ξεναγήσει το κοινό σ’ έναν μουσικό-οπτικό κόσμο, με στοιχεία ambient, ροκ και ποπ, αναμιγνύοντας φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους (It is but it’s not, 17/6).

Στο θερινό ηλιοστάσιο, την 21η Ιουνίου, η Μουσική γιορτάζει πανευρωπαϊκά: η Ορχήστρα Δωματίου Nέων Camerata Junior, η νεοσύστατη Academica Αthens Orchestra, η Big Band του Δήμου Αθηναίων και η ελληνική μπάντα Gumbo Ya ya! καλούν τους μουσικόφιλους όλων των ηλικιών σ’ ένα πρόγραμμα απογειωτικό, στον στολισμένο Κήπο για τη Γιορτή της Μουσικής.

Δύο ημέρες μετά, τα «Άστεγα τραγούδια» του Νίκου Πλατύραχου βρίσκουν κατάλυμα στον Κήπο και ξεδιπλώνουν τις πολλαπλές μελωδικές τους φόρμες: μπλουζ, ρεμπέτικο, ράγκταϊμ (23/6) .

Ακολουθεί η συναυλία «Modes & Moods», με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον εστί» και το σάουντρακ της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά), να παρουσιάζεται σε τζαζ διασκευή από το δημοφιλές Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (25/6).

Από το φετινό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κωστής Μαραβέγιας. Μετά το περσινό «Πικ Νικ», γίνεται ο οικοδεσπότης στο πιο εκρηκτικό, οικογενειακό «Weekend» του καλοκαιριού με ρεμπέτικα, φανκ, ποπ, μποσανόβα και παραδοσιακά (27/6).

Τον Ιούλιο, η Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη με την κιθάρα της και η Καναδέζα Katerine Duska με τη soulful χροιά χαράσσουν στην ίδια σκηνή η καθεμία τη δική της κατεύθυνση στο φως του φεγγαριού (Moondance, 2/7). Ακολουθεί ο Γιώργος Νταλάρας με την παράσταση «Ρεμπέτικο Unplugged» (4/7), ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι- αφιέρωμα στο ρεμπέτικο σε μια συναυλία που θυμίζει Ελλάδα. Ενώ, ο Μανώλης Φάμελλος και η Nalyssa Green στήνουν το «Παρ’ ολίγον Kουαρτέτο», ένα πειραματικό live χωρίς μικρόφωνα (11/7).

«Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» τιτλοφορείται η συναυλία του συνθέτη και μουσικού Δημήτρη Παπαδημητρίου. Παρέα με σπουδαίους ερμηνευτές, θα παρουσιάσει μια επιλογή από τα καλύτερά του τραγούδια, διανθισμένα με νέες δημιουργίες και ορχηστρικά από τα ιστορικά «Τοπία» (17/7). Ακολουθούν οι Swing Shoes και Sugahspank, με επιρροές από τον θρυλικό Τζάνγκο Ράινχαρντ, τον Μανώλη Χιώτη, το σουίνγκ, το μπλουζ και την ελληνική παράδοση, σε παλιό και νέο υλικό (18/7).

«Έξω» στον Κήπο του Μεγάρου, ο Μίνως Μάτσας σε μια «εξωστρεφή» συνάντηση με τη Φωτεινή Βελεσιώτου, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Γιάννη Χαρούλη θα ερμηνεύσουν τραγούδια και μουσικά θέματα από τη μικρή, τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία (23/7).

Η Γλυκερία με τη σειρά της, θα ερμηνεύσει «Τραγούδια της αγάπης και της Μεσογείου» (25/7).

Τον Σεπτέμβριο, ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγουδά κομμάτια από την προσωπική του δικογραφία αλλά και δημιουργών που αγαπά ιδιαίτερα, σε μια χορταστική «Αρμένικη βίζιτα» στον Κήπο (5/9).

Ακολουθεί η Athena, σε μια μουσική εξιστόρηση γεμάτη συναίσθημα και γοητεία (10/9). Στη συνέχεια, ο Δώρος Δημοσθένους προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει κλασικές μουσικές αξίες με σύγχρονο τρόπο με ξένα και ελληνικά ρετρό τραγούδια, σε τζαζ διασκευές που μπλέκονται με σουίνγκ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (16/9).

Στις 18/9 η Μαριέττα Φαφούτη επιστρέφει στο Μέγαρο με το «Shine», ένα πάρτι με χορευτικά ντίσκο και σόουλ, σόλο από μιούζικαλ, μουσικές του ’60 και του ’70 και αλλά, πιο «σκοτεινά» κομμάτια, που «ντύνει» με θεατρικότητα και ρομαντική διάθεση. Ακολουθεί η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που υπόσχεται να μαγέψει το κοινό, με τη συναυλία «Η δύναμή σου, δύναμή μου» (20/9).

Τέλος, για «αυτούς… που του λείπουν πιο πολύ» τραγουδάει ο ανήσυχος ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης (27/9) και στήνει ένα γλέντι σαν να είναι όλοι τους παρόντες: «Ο Μητροπάνος να τραγουδάει ξανά Τόκα και Αλκαίο, και ο Ξυδούς στο βάθος, δεύτερη φωνή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ