«Τα Ελγίνεια μάρμαρα δεν ανήκουν σε μας»…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο σε όλο τον κόσμο οι φωνές κύρους που ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.  Η ανάγκη επιστροφής τους στο τόπου όπου δημιουργήθηκαν και η αποκατάστασή τους κάτω από το φως του ήλιου για το οποίο σμιλεύτηκαν,  κερδίζει διαρκώς όχι μόνο συνειδητοποιημένους Πολιτιστικά πολίτες του κόσμου, αλλά και πολίτες που μέχρι πρότινος αντιστρατεύονταν στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι πλέον τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς! Παραδέχονται τώρα πως «τα Ελγίνεια μάρμαρα δεν ανήκουν σε μας»…

Η μεταστροφή αυτή, εντυπωσιακή και θαρραλέα, συντελείται αυθόρμητα μόλις έλθουν σε επαφή με την ελληνική γη και την Ακρόπολη!  «Για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές και την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων. Έκανα λάθος και για τα δύο». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο του για την εμπειρία του από την Ελλάδα ο βραβευμένος με Booker Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Χάουαρντ Τζέικομπσον, στην εφημερίδα “Independent”.

Έτσι, μετά τον George Clooney, που από το φεστιβάλ του Βερολίνου ζήτησε να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και την ταυτόσημη τοποθέτηση του γνωστού  Άγγλου φιλοσόφου Σάιμον Κρίτσλεϊ,, τώρα ο κ. Τζέικομπσον σε ένα άρθρο-ύμνο για την Ελλάδα αναφέρει:

«Ήμουν, γράφει, ένα παιδί του Μάντσεστερ. Και δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Άντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε». Ο συγγραφέας υπογραμμίζει πως όταν δίδασκε στο Σίδνεϋ ή αργότερα στην Οξφόρδη συνάντησε πολλούς Έλληνες οι οποίοι πήγαιναν με της μητέρες τους ακόμα και στις νυχτερινές εξόδους ώστε οι ίδιες να εγκρίνουν τις κοπέλες που θα γνώριζαν. «Έμοιαζαν ακριβώς σαν τους Εβραίους» αναφέρει ο κ. Τζέικομπσον.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν κάθε φορά που η συζήτηση αφορούσε στα Ελγίνεια μάρμαρα. «Αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα Μουσεία». Σε αυτό το σημείο ο Βρετανός αναφέρεται στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, πριν από λίγο καιρό.

«Όταν όμως βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου».

O κ. Τζέικομπσον αναφέρει στο άρθρο του πως αφού επέστρεψε, έστω και εικονικά, τα μάρμαρα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τους Έλληνες, φεύγει για την Κρήτη. Και συγκεκριμένα για τα Χανιά. «Μια όμορφη πόλη. Με ωραία εστιατόρια και φιλόξενους ανθρώπους και μια ανακαινισμένη Συναγωγή» αναφέρει μεταξύ άλλων για τα Χανιά ο Βρετανός συγγραφέας. «Εδώ στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μου ακούω τέσσερις Ελληνίδες να μιλούν με μια φωνή που θα έκανε ακόμα και τον Οδυσσέα να λησμονήσει για πάντα το σπίτι του» συνεχίζει ο Χάουαρντ Τζέικομπσον και καταλήγει: «Να ταξιδεύεις αναγνώστη. Χαλαρώνει το μυαλό…».

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικα με την πορεία της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών, μόλις πρόσφατα τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν  κάνει σχετικές παρεμβάσεις σε επίπεδη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η κυβέρνηση στους 28 υπουργούς Οικονομικών (Ecofin) στο Μουσείο της Ακρόπολης τον περασμένο Απρίλιο, είχε αρχίσει την ομιλία του αναφερόμενος στις ιστορικές μάχες των Ελλήνων και τα γλυπτά που έκλεψε από τον Παρθενώνα ο κόμης του Έλγιν.

“Ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. Μερικά από αυτά τα πήρε από το έδαφος. Μερικά τα γκρέμισε από τον ίδιο το ναό! Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα. Λίγα χρόνια μετά τη λεηλασία του Έλγιν, οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Αλλά τα κλεμμένα μάρμαρα εξακολουθούν να λείπουν από τον τόπο τους και από τις καρδιές μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σε συζήτηση για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από χώρες-μέλη της ΕΕ, που έγινε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων και πως μία ευρωπαϊκή χώρα, αισθάνεται πολιτιστικά ακρωτηριασμένη όταν χάνει μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Έτσι ακρωτηριασμένο βρίσκεται και το μείζον μνημείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το μνημείο του Παρθενώνα στην Αθήνα, που «βλέπει» να λείπουν βασικά του μέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έχει ταχθεί, παλαιότερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, τέλος, και η UNESCO έχει ανακοινώσει διαμεσολαβητική δράση προς τη βρετανική πλευρά για το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

*Η μετάφραση του άρθρου από το NewsIt.gr