«Τεράστια η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας – Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για το χρέος»

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Tη δόση των 3,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλος του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα να τονίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν, ζητώντας από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σινοχάρα αναφέρει:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της αποκατάστασης ισορροπίας της οικονομίας. Η κύρια δημοσιονομική θέση είναι ότι το πλεόνασμα επιτεύχθηκε νωρίτερα και η Ελλάδα πέρασε από το πιο αδύναμο στο ισχυρότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλές προκλήσεις πριν η σταθεροποίηση θεωρηθεί πλήρης και η Ελλάδα ξαναμπει σε μία βιώσιμη και ισόρροπη πορεία ανάπτυξης.

Η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτηση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω διαρκών, υψηλής ποιότητας μέτρων τα οποία θα ενισχύσουν το δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Είναι σημαντικό οι αρχές να βελτιώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τον έλεγχο των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, οι επιδόσεις στις εξαγωγές παραμένουν ασθενείς. Η ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών είναι, επομένως, ευπρόσδεκτη. Περαιτέρω μέτρα είναι απαραίτητα για την άρση των κανονιστικών φραγμών στον ανταγωνισμό σε βασικούς τομείς και στην μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων. Οι αρχές έχουν δεσμευθεί για την αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σημαντική προτεραιότητα. Ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σταθερότητα είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες ώστε προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες καταβάλλονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς τα διαθέσιμα (buffer) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το πλαίσιο επίλυσης του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να επιθταχυνθεί ταχέως.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία, παρά το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται. Είναι ευπρόσδεκτες οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εάν χρειαστεί για να μειώσουν το χρέος στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 , υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Το σχόλιο του ΥΠΟΙΚ για την έκθεση που αναμένεται

«Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ» ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι «ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014  η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ολοκληρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr