Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα και σώστε την καρδιά σας

Αθήνα
«Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα!» είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2014. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα εφιστώντας σε όλους τον κίνδυνο και ανάγοντας το κάπνισμα σε πρώτη προτεραιότητα του παγκοσμίως.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία μας προτρέπει να το πάρουμε απόφαση και να κόψουμε το κάπνισμα, απολαμβάνοντας τα θετικά οφέλη μια ζωής χωρίς τσιγάρο και προβάλλοντας παράλληλα τα αποτελέσματα στην υγεία από τη διακοπή σήμερα αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις στο πορτοφόλι μας αλλά και στα δημόσια οικονομικά μιας χώρας!

Πέρα της επιβάρυνσης στην υγεία με τη μορφή διαφόρων ασθενειών όπως καρδιαγγειακών νόσων και διαφόρων μορφών καρκίνου, οι καπνιστές είναι λιγότερο παραγωγικοί, έχουν ανάγκη περισσότερων ημερών αδείας και βέβαια ο θάνατος επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των.

Τα προϊόντα καπνού είναι συνυφασμένα με τη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης του πληθυσμού. Έχει παρατηρηθεί ότι νοικοκυριά που μαστίζονται από φτώχεια ξοδεύουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος στα προϊόντα καπνού, άρα λιγότερα ποσά να ξοδεύονται σε άλλα βασικά είδη διαβίωσης.

Παράλληλα υπάρχει επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας από την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα σκοτώνει το ήμισυ του πληθυσμού που χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν, εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2010), με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε 10.000.000 ετησίως. Το κάπνισμα αποτελεί, λοιπόν, χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρωπίνου είδους.

Η διαπίστωση αυτή, η οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με συντριπτικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια με μελέτες και καταγραφές, μπορεί να μην αποτελεί πλέον είδηση, καθώς τη γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων, από την Πολιτεία, αλλά και από εμάς τους ίδιους, που θα ανακόψουν τη φόρα της θανατηφόρας αυτής συνήθειας στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς κατέχει την 6η θέση στην κατανάλωση καπνού παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Ιωάννης Καλλικάζαρος, επισημαίνει ότι «το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια».

Ο κ. Καλλικάζαρος προτρέπει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αναλύοντας τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
  • Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
  • Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
  • Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
  • Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
  • Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
  • Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Στέφανος Φούσας τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, σημειώνει ότι «οι καπνιστές είναι 7 φορές πιο ευάλωτοι στο θάνατο από τέτοιους καρκίνους συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Καθόλου τυχαία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα σαφώς ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα στο σύγχρονο κόσμο μας, μαζί με το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ κι άλλα, ενώ η αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία το χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική αναστρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κάπνισμα σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του φάρυγγα και της μύτης, του οισοφάγου, του παγκρέτος, του στομάχου του ήπατος και του μαστού. Ακόμη και κάποιες μορφές λευχαιμίας έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα, καθώς επίσης και το λέμφωμα Hodgkin’s».

«Οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί το κάπνισμα φαίνεται να είναι ως ένα μεγάλο βαθμό αντιστρεπτοί αρκεί να κόψει κανείς το κάπνισμα. Ακόμη όμως κι αν όλα τα παραπάνω δε σας είναι αρκετά για να διακόψετε, τότε σκεφτείτε τους γύρω σας, καθώς καρκίνο μπορεί να προκαλέσει και το παθητικό κάπνισμα», υπογραμμίζει ο κ.Φούσας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Ιωάννης Βλασερός μας παρότρυνε να πούμε «Όχι στο τσιγάρο!».

«Το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως μία ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί εφορία, γεγονός που την κάνει ισχυρά εθιστική. Έτσι, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο το 3% εξ όσων θέλει να διακόψει το κάπνισμα καταφέρνει να το πετύχει», σύμφωνα με τον κ. Βλασερο.

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε φαρμακευτικά και ψυχολογικά τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν. Η φαρμακευτική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος εξελίσσεται συνεχώς λόγω της αυξανόμενης έκτασης του προβλήματος. Έτσι, έχουμε στη διάθεσή μας από το 1984 τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες νικοτίνης, τα οποία βοηθούν αρκετά αυτόν που επιθυμεί τη διακοπή, αλλά πλέον και φαρμακευτική αγωγή, όπως τη βουπροπιόνη και τη βαρινικλίνη. Το πιο σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος, όμως, είναι η πραγματική απόφαση του καπνιστή να διακόψει.», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ σημειώνοντας ότι «ως καρδιολόγος αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να συμβάλω στην διακοπή του καπνίσματος για να αποτρέψω το έμφραγμα και όχι να το αντιμετωπίσω.»

health.in.gr