Η πρώην πρωθυπουργός κρατείται «για να σκεφτεί» λέει ο στρατός στην Ταϊλάνδη
Παράλληλα, κάλεσαν ακαδημαϊκούς που έχουν εκφράσει πολιτική άποψη να εμφανιστούν ενώπιον των αρχών.
Συνολικά, άλλα 35 άτομα κλήθηκαν από την χούντα να παρουσιαστούν ενώπιον του στρατού. Ανάμεσα στους 35 είναι και ο Σόντι Λιμθονγκούλ, ιδρυτής του μοναρχικού κινήματος των «κίτρινων πουκάμισων» που έχει ταχθεί κατά της Γινγκλάκ.
Η κράτηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα και των στελεχών της κυβέρνησής της προκαλούν φόβους για πολιτικές εκκαθαρίσεις.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Βεερατσόν Σουκοντχαπατιπάκ, δήλωσε ότι ο στρατός φέρεται καλά στους κρατούμενους και ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός.
«Αυτή είναι μια προσπάθεια να ηρεμήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαμάχη και να τους δοθεί χρόνος να σκεφτούν» υποστήριξε.
«Δεν θέλουμε να περιορίσουμε την ελευθερία τους, αλλά να μειώσουμε την πίεση» τόνισε.
Η 46χρονη πρώην πρωθυπουργός, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στις αρχές Μαΐου με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, φέρεται ότι κρατείται σ’ ένα στρατόπεδο.Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε «να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως» και «να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατία».
«Αυτό είναι μια εκκαθάριση για να απαλλαγούν από αυτούς που απειλούν εν δυνάμει την κυβέρνηση που θα προκύψει από το πραξικόπημα» τονίζει ο αμερικανός πολιτειολόγος Πολ Τσέιμπερς.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε από τον επικεφαλής του στρατού της Ταϊλάνδης, την άμεση επιστροφή στις «δημοκρατικές αρχές».
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την επικοινωνία μεταξύ του στρατηγού Ρέιμοντ Οντιέρνο, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ισχυρού αρχηγού του στρατού της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα εποικοδομητική προσθέτοντας ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε αργά την Πέμπτη.
«Ο στρατηγός κατέστησε σαφές ότι περιμένουμε σίγουρα επιστροφή στις δημοκρατικές αρχές στην Ταϊλάνδη το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το πραξικόπημα ήδη από την Πέμπτη και έχουν δηλώσει ότι επανεξετάζουν τη βοήθειά που παρέχουν προς την Ταϊλάνδη.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ανασταλεί στρατιωτική βοήθεια περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε επίσης την Παρασκευή στους αμερικανούς πολίτες να αναθεωρήσουν οποιαδήποτε πρόθεση τους για μη ουσιώδη ταξίδια στην Ταϊλάνδη κυρίως στην Μπανγκόκ, λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, Associated Press
Σχόλια Facebook