Δημοπρασία έργων με ελληνικό ενδιαφέρον από τον οίκο Sotheby’s
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, και οι δύο πίνακες αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα – για την ιστορία της, την τέχνη της και τις σύγχρονες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Καλλιτέχνες όπως ο Γκουστάβ Μπουλανζέ είχαν ένα εξιδανικευμένο όραμα για την Ελλάδα, και εμπνέονταν από τα αντικείμενα, τα κοστούμια και τις ακουαρέλες που έφερναν στη Γαλλία οι καλλιτέχνες που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. Άλλοι καλλιτέχνες αντλούσαν έμπνευση από τις στρατιωτικές εκστρατείες ή τις αρχαιολογικές αποστολές.
Στην περίπτωση του Λουί Ντιπρέ (1789-1837), ο πίνακάς του απεικονίζει το πορτραίτο του γάλλου πρόξενου, Λουί Φοβέλ να βρίσκεται καθισμένος σε μια βεράντα πίσω από ένα καβαλέτο, με την Ακρόπολη στο βάθος (εκτίμηση: 80.000 – 120.000 ευρώ).
Ο Ντιπρέ επισκέφτηκε την Ελλάδα από το Φεβρουαρίου έως τον Απριλίου του 1819, και ο πίνακάς του αντανακλά το ενδιαφέρον του για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.
Ο Λουί Σεμπαστιάν Φοβέλ απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων.
Ανακαλύφθηκε από τον Φοβέλ στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από το Βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Παλληκάρι και ο Πολεμιστής από τον Λουί Μπουλανζέ (1806-1867) προσφέρει ένα πιο ευφάνταστο όραμα της Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα (εκτίμηση 60.000 – 80.000 ευρώ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook